Dániel, Daniella
17 °C
30 °C
Advertisement

Vásárolj 4db Somersby-t, töltsd fel az AP kódját és nyerj!

Nagy játék

2000.09.21. 16:27
Minthogy hosszú órák óta képtelen vagyok akárcsak egyetlen épkézláb okát is találni annak, hogy miért tetszett annyira a Hibátlanok című film, feladom a kutatást. Fogjuk az egészet a De Niro-ra.

A kripli ének-órát vesz a travesztitől
A történet nem túl bonyolult: van egy ex-biztonsági őr, aki pont olyan egyszerű, ahogy az tőle elvárható. A neve Walt, és egyedül él egy jellegtelen ház jellegtelen lakásában, elég pénzzel ahhoz, hogy esténként egy füstös kis klubba járjon tangózni egy latin szépséggel, aki aztán nagyon szívhezszólóan tud a menetek után lakbérre pénzt kérni. Őrünknek mindössze egyetlen komolyabb problémája van az élettel, nevezetesen, hogy a fölötte lakó nő férfi, azaz transzvesztita, méghozzá kiterjedt és harsány ismeretségi körrel. A rózsaszín és a szekuritis világ, leszámítva a napi anyázást-buzizást, nem is nagyon kommunikál egymással - addig, amíg Walt-tal nem történik meg a baleset, amelynek körülményeit, nem akarván elrontani senki szórakozását, ehelyt nem részletezném.

A fitt agglegényből egyszerre beszédképtelen kripli lesz, akinek mindenféle terápiákat rendel az orvos, többek között ,,ének-órát" is, ami állítólag segít a beszédnek. Mivel azonban Walt ilyen állapotban nem mer mutatkozni embertársai előtt, kénytelen a szomszédból énektanárt választani. Választottja nem is lehet más, mint Rusty, az emeleti drag-queen, akinek énekórái eleddig pusztán a nyers lichthof-kommunikációra szolgáltattak alkalmat, mostantól viszont a két ember barátságának bölcsőjét képezik. Ezen kívül még némi izgalom is akad a filmben, ugyanis különböző agresszív fegyveresek folyamatosan a titokzatos Mr. ,,Z" ellopott pénzét keresik a ház lakóinál.

Egyedül él egy jellegtelen ház jellegtelen lakásában
Mint a vázolt történetből látható a terep tökéleteses elő van készítve ahhoz, hogy a színészek alkossanak rajta, és ők így is tesznek. Philip Seymour Hoffmannak (Rusty) sikerül eljátszania a rossz transzvesztitát, anélkül, hogy parodizálná, vagy szenvelgősre venné a figurát, ami nem kis teljesítmény. Az utóbbi időben többször is legfeljebb jó közepeset nyújtó Robert De Niro viszont még rajta is túltesz - úgy is fogalmazhatnék, hogy nem egy nagyszerű alakítás látható a filmben, hanem egy félig lebénult biztonsági őr, aki meglepően hasonlít egy amerikai színészre.

Végül dicsérjük meg a rendezőt (vagy bárkit, akinek érdeme) azért, hogy a film elkerüli a hasonló alkotásokra jellemző zsákutcákat. Én személy szerint annak örültem a legjobban, hogy a tisztességes, de igencsak egyszerű főhősből nem lett a baleset után filozófus, továbbá nem oldotta meg egy csapásra környezete összes problémáját és nem kezdett szentenciákban beszélni - úgy, ahogy az amerikai filmekben súlyosan megsérülő emberekkel lenni szokott.

Egyszóval a film jó, noha korántsem hibátlan (néha kissé lassú és a krimiszálat is kissé túlvariálják benne) - nyugodt szívvel ajánlható mindenkinek, azzal a jótanáccsal, hogy aki szükségét érzi, ,,politikai korrektség"-túladagolás esetén forduljon a South Park bármely epizódjához.

Hibátlanok
Flawless
színes feliratos amerikai filmdráma 112 perc, 1999
rendező: Joel Schumacher
szereplők: Robert De Niro

Philip Seymour Hoffmann
Barry Miller
Christopher Bauer
Skipp Sudduth
Wilson Jermaine Heredia
Forgalmazza a Budapest Film