A Hitler-film kasszasiker Németországban

2004.09.27. 13:15
A bukás (Der Untergang) a náci diktátort szokatlanul lágy fényekkel világítja meg és sokan éppen ezt róják fel bűneként, hiszen embernek ábrázolja a huszadik század egyik legördögibb figuráját. A filmet másfél hete mutatták be Németországban és első hétvégéjén 480 ezer néző volt rá kiváncsi.
A bukás (Der Untergang) Hitler utolsó tizenkét évének történetét meséli el egy fiatal gépírólány, Traudl Junge szemszögéből. Junge valós személy, életéről 2003-ban André Heller és Othmar Schmiderer készített díjnyertes dokumentumfilmet Hitler titkárnője címmel.

Bernd Eichinger forgatókönyvíró sokat merített egy német történész, Joachim Fest azonos című könyvéből. Eichinger főleg a szemtanúk Fest által lejegyzett visszaemlékezéseit emelte át a forgatókönyvbe.

Siker

A filmet négyszáz moziban kezdték vetíteni Németországban, a diktátort a svájci Bruno Ganz játssza.

#alt#
Hitler szerepében Bruno Ganz

Ganzra a magyar nézők Wim Wenders 1987-es Berlin fölött az ég című filmjéből emlékezhetnek, ahol a kalandvágyó, földreszállt angyalt játszotta. Hitler feleségét, Eva Braunt Juliane Köhler alakítja.

Helmut Kohl üdvözölte a filmet. A volt német kancellár szerint A bukás segít abban, hogy a fiatalabb németek képet kapjanak a hitleri borzalmakról. A csaknem 14 millió eurós (3,3 milliárd forint) költségvetésből készült filmre tódulnak a nézők.

Történelem

A kritikusokat megosztotta a film. Hans Mommsen német történész szerint "ha valaki a történelmet néhány sztorira egyszerűsíti le, nem valószínű, hogy teljes képet kap az adott korról", míg Ian Kershaw brit történész kijelentette, hogy A bukás és Bruno Ganz alakítása a filmtörténet eddigi legmegyőzőbb Hitler-ábrázolása.

A botrány sem kerülte el a vetítéseket. Kelet-Berlinben két neonácit tartóztattak le, mert a filmvásznon megjelenő Hitlert karlendítéssel üdvözölték.