Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Hitler-film kasszasiker Németországban

2004.09.27. 13:15
A bukás (Der Untergang) a náci diktátort szokatlanul lágy fényekkel világítja meg és sokan éppen ezt róják fel bűneként, hiszen embernek ábrázolja a huszadik század egyik legördögibb figuráját. A filmet másfél hete mutatták be Németországban és első hétvégéjén 480 ezer néző volt rá kiváncsi.
A bukás (Der Untergang) Hitler utolsó tizenkét évének történetét meséli el egy fiatal gépírólány, Traudl Junge szemszögéből. Junge valós személy, életéről 2003-ban André Heller és Othmar Schmiderer készített díjnyertes dokumentumfilmet Hitler titkárnője címmel.

Bernd Eichinger forgatókönyvíró sokat merített egy német történész, Joachim Fest azonos című könyvéből. Eichinger főleg a szemtanúk Fest által lejegyzett visszaemlékezéseit emelte át a forgatókönyvbe.

Siker

A filmet négyszáz moziban kezdték vetíteni Németországban, a diktátort a svájci Bruno Ganz játssza.

#alt#
Hitler szerepében Bruno Ganz

Ganzra a magyar nézők Wim Wenders 1987-es Berlin fölött az ég című filmjéből emlékezhetnek, ahol a kalandvágyó, földreszállt angyalt játszotta. Hitler feleségét, Eva Braunt Juliane Köhler alakítja.

Helmut Kohl üdvözölte a filmet. A volt német kancellár szerint A bukás segít abban, hogy a fiatalabb németek képet kapjanak a hitleri borzalmakról. A csaknem 14 millió eurós (3,3 milliárd forint) költségvetésből készült filmre tódulnak a nézők.

Történelem

A kritikusokat megosztotta a film. Hans Mommsen német történész szerint "ha valaki a történelmet néhány sztorira egyszerűsíti le, nem valószínű, hogy teljes képet kap az adott korról", míg Ian Kershaw brit történész kijelentette, hogy A bukás és Bruno Ganz alakítása a filmtörténet eddigi legmegyőzőbb Hitler-ábrázolása.

A botrány sem kerülte el a vetítéseket. Kelet-Berlinben két neonácit tartóztattak le, mert a filmvásznon megjelenő Hitlert karlendítéssel üdvözölték.