Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sztahanovista varázslók Harry Potter mögött

2002.11.26. 14:00
December 5-én mutatják be a hazai mozikban a Harry Potter-könyvsorozat második kötetéből készült szélesvásznú szuperprodukciót. A "Harry Potter és a titkok kamrája" sikerét lehengerlő attakkal biztosítja a Warner Bros.
Az idei év egyik legnagyobb kasszasikerének számító 2. Rész - A klónok támadásá-val megegyező kópiaszámmal, összesen 37 darab filmtekerccsel mutatják be december 5-én Magyarországon az új Harry Potter-filmet.

Potter-tréning Warner-szakiktól

Gilderoy Lockhart professzor szerepében Kenneth Branagh
A film hazai forgalmazójától, az InterComtól szerzett információink szerint a filmet gyártó és forgalmazó Warner Bros. filmstúdió az utolsó szögig ellenőrzi, hogy a varázslótanonc visszatérését rendben tervezik-e a helyi filmes partnerek. Így nem csak a bemutató stratégiáját, a kampányt, a hirdetéseket ellenőrzik a hollywoodi stúdió szakemberei, de mint megtudtuk szeptemberben egy külön Harry Potter-tréninget is tartottak Budapesten a régió forgalmazóinak. (Az InterCom a médiapartnerek tartalmait is komolyan felügyeli, ám - ellentétben korábbi állításunkkal - a sajtóban megjelenő filmkritikákat nem ellenőrzi.)

Minden nagyobb moziban vetítik

A hazai premiert összesen 18 városban élvezhetik a film rajongói, Budapesten az összes multiplexben, vidéken a multik mellett néhány nagyobb "hagyományos" moziban is vetítik majd a filmet. Szigorú előírásoknak kell megfelelni a kópiaszállításkor is, ezért a vidéki helyszínekre a forgalmazó munkatársainak személyesen kell elvinni a filmtekercseket.

A kópiák közül csupán egy nem szinkronizált, ezt a feliratos verziót a budapesti Duna Plazaben vetítik. A szigorúan ellenőrzött magyar szinkron már elkészült, olyan ismert színészek hangjával többek között, mint Hollósi Frigyes, Tahi Tóth László, Balázs Péter, Huszárik Kata.

Bölcsek Köve vs. Titkok Kamrája: melyik a sikeresebb?

Az első filmváltozat 963 millió dollárt kaszált
Bár a máguskölyök új kalandjai látszólag hangos sikert arattak az Egyesült Államokban, a számok arról árulkodnak, hogy a Harry Potter és a titkok kamrája jóval csendesebben muzsikál az első résznél: hiába játszották be több vetítőteremben, szerényebb bevételt könyvelhettek el a jegypénztáraknál az első napok után. A kedvezőtlen mutatók ellenére a Warner azt jósolja, hogy a második epizód több profitot fog termelni az előző résznél, amely világszerte 963 millió dolláros jegyforgalmat ért el. Ezzel egyébként minden idők második legnagyobb kaszáját tudhatja magáénak, közvetlenül a Titanic után (1,8 milliárd dollár), és a Baljós árnyak előtt (922 millió dollár).

A Potter-sorozat sikerei
Az 1998-ban kiadott regény szinte napokon belül a brit és amerikai bestseller listák élére került. A könyvből 42 millió példány kelt el a világ több mint 42 országában - köztük egyedül Kanadában és az Egyesült Államokban 17 millió.

A Harry Potter és a Titkok Kamrája filmváltozatának munkálatai - mindössze három nappal a Harry Potter és a Bölcsek Köve című első rész hivatalos bemutatója után - 2001. november 19-én kezdődtek meg a hertfordshire-i Leavesden stúdióban, és különbözö angliai külső helyszíneken. A Harry Potter és a Bölcsek Köve hét BAFTA-, és három Oscar-jelölést kapott tavaly, ám végül egyik aranyszobrocskát sem nyerte el.