Sztahanovista varázslók Harry Potter mögött

2002.11.26. 14:00
December 5-én mutatják be a hazai mozikban a Harry Potter-könyvsorozat második kötetéből készült szélesvásznú szuperprodukciót. A "Harry Potter és a titkok kamrája" sikerét lehengerlő attakkal biztosítja a Warner Bros.
Az idei év egyik legnagyobb kasszasikerének számító 2. Rész - A klónok támadásá-val megegyező kópiaszámmal, összesen 37 darab filmtekerccsel mutatják be december 5-én Magyarországon az új Harry Potter-filmet.

Potter-tréning Warner-szakiktól

Gilderoy Lockhart professzor szerepében Kenneth Branagh
A film hazai forgalmazójától, az InterComtól szerzett információink szerint a filmet gyártó és forgalmazó Warner Bros. filmstúdió az utolsó szögig ellenőrzi, hogy a varázslótanonc visszatérését rendben tervezik-e a helyi filmes partnerek. Így nem csak a bemutató stratégiáját, a kampányt, a hirdetéseket ellenőrzik a hollywoodi stúdió szakemberei, de mint megtudtuk szeptemberben egy külön Harry Potter-tréninget is tartottak Budapesten a régió forgalmazóinak. (Az InterCom a médiapartnerek tartalmait is komolyan felügyeli, ám - ellentétben korábbi állításunkkal - a sajtóban megjelenő filmkritikákat nem ellenőrzi.)

Minden nagyobb moziban vetítik

A hazai premiert összesen 18 városban élvezhetik a film rajongói, Budapesten az összes multiplexben, vidéken a multik mellett néhány nagyobb "hagyományos" moziban is vetítik majd a filmet. Szigorú előírásoknak kell megfelelni a kópiaszállításkor is, ezért a vidéki helyszínekre a forgalmazó munkatársainak személyesen kell elvinni a filmtekercseket.

A kópiák közül csupán egy nem szinkronizált, ezt a feliratos verziót a budapesti Duna Plazaben vetítik. A szigorúan ellenőrzött magyar szinkron már elkészült, olyan ismert színészek hangjával többek között, mint Hollósi Frigyes, Tahi Tóth László, Balázs Péter, Huszárik Kata.

Bölcsek Köve vs. Titkok Kamrája: melyik a sikeresebb?

Az első filmváltozat 963 millió dollárt kaszált
Bár a máguskölyök új kalandjai látszólag hangos sikert arattak az Egyesült Államokban, a számok arról árulkodnak, hogy a Harry Potter és a titkok kamrája jóval csendesebben muzsikál az első résznél: hiába játszották be több vetítőteremben, szerényebb bevételt könyvelhettek el a jegypénztáraknál az első napok után. A kedvezőtlen mutatók ellenére a Warner azt jósolja, hogy a második epizód több profitot fog termelni az előző résznél, amely világszerte 963 millió dolláros jegyforgalmat ért el. Ezzel egyébként minden idők második legnagyobb kaszáját tudhatja magáénak, közvetlenül a Titanic után (1,8 milliárd dollár), és a Baljós árnyak előtt (922 millió dollár).

A Potter-sorozat sikerei
Az 1998-ban kiadott regény szinte napokon belül a brit és amerikai bestseller listák élére került. A könyvből 42 millió példány kelt el a világ több mint 42 országában - köztük egyedül Kanadában és az Egyesült Államokban 17 millió.

A Harry Potter és a Titkok Kamrája filmváltozatának munkálatai - mindössze három nappal a Harry Potter és a Bölcsek Köve című első rész hivatalos bemutatója után - 2001. november 19-én kezdődtek meg a hertfordshire-i Leavesden stúdióban, és különbözö angliai külső helyszíneken. A Harry Potter és a Bölcsek Köve hét BAFTA-, és három Oscar-jelölést kapott tavaly, ám végül egyik aranyszobrocskát sem nyerte el.