A Hukklét is díjazták a cottbusi filmfesztiválon

2002.11.04. 10:23
A cseh Bohdan Sláma Vadméhek című filmje nyerte a közép- és kelet-európai filmek vasárnap este véget ért ötnapos cottbusi fesztiváljának fődíját. Díjazták Pálfi György Hukkle című filmjét is.
A kilencvenes évek elején alapított cottbusi fesztiválon látható minden évben a legteljesebb válogatás közép- és kelet-európai filmekből. Az idén 17 országból 150 filmet nézhettek meg az ínyencek nem éppen ideális körülmények között a kelet-németországi városban. 2002-ben Lengyelországot helyezték az érdeklődés középpontjába, ami talán javít a szomorú statisztikán: a németek kétharmada nem olvasott könyvet a szomszédos Lengyelország valamely szerzőjétől, s lengyel filmet sem látott még.

Hukkle-díjak
Pálfi György első rendezését az idei Magyar Filmszemlén mutatták be, ahol elnyerte a legjobb elsőfilmes rendezői díjat és a külföldi kritikusok által odaítélt Gene Moskowitz díjat.

A Hukkle azóta számos nemzetközi fesztiválra kapott meghívást. Torontóban és San Sebastianban különösen jól szerepelt, utóbbi szemlén a zsűri különdíjjal jutalmazta a filmet.

A nagydíjas film az indoklás szerint kapcsolódik a Hrebejk és rendezőtársai nevével fémjelzett cseh második filmes új hullámhoz, de a hatvanas évek nagy cseh filmes megújulásához is. Sláma egy észak-morvaországi falu fiataljainak keserédes mindennapjait dolgozta fel.

A legjobb rendezésért járó díjat az orosz Alekszej Muratov A sárkány című filmje nyerte. Pálfi György Hukkle című alkotása a legjobb egyéni művészi teljesítményért részesült elismerésben. Hanno Höfer Humanitárius segély című romániai produkciója lett a legjobb rövidfilm kategória nyertese.

Összesen 25 ezer eurót osztottak szét a díjazottak között, a fődíjat elnyert rendezőnek a szakma és a közönség elismerésen kívül 12 ezer euró ütötte a markát.