Golden Globe-ért indul a Hukkle

2002.10.31. 12:56
A Golden Globe-díjért is versenybe szállt Pálfi György játékfilmje, a Hukkle; a magyar rendező alkotását az elmúlt hét végén mutatták be Los Angelesben. Ha különdíjas elsőfilm jól veszi az akadályt, az Oscar-ért is indulhat.

A Magyar Filmúnió közlése szerint a 75 perces filmet - amely az idei Magyar Filmszemlén a legjobb első filmnek járó díjat nyerte el, illetve megosztva megkapta a külföldi kritikusok díját is - a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének (HFP) tagjai előtt vetítették le az MGM Plaza moziban.

Nevezés, szereplés

A HFP minden év januárjában Golden Globe-díjjal jutalmazza az általa legjobbnak tartott filmeket; köztudott, hogy a külföldi tudósítók által elismert filmek a legjobb külföldi alkotás Oscar-díjáért is eséllyel versengenek - jegyezték meg. Magyarország az idén erre az Oscar-díjra a Hukklét nevezte.

Különdíjak, kategóriák

Pálfi György első rendezése a nemzetközi fesztiválokon, köztük Torontóban és San Sebastianban is jól szerepelt, ahol a zsűri különdíjjal jutalmazta a filmet - emlékeztettek.

A 93 tagú HFP december 10-ig hozza meg döntését, többek közt arról, hogy melyik 5 filmet jelöli Golden Globe-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.