Ingyen vetítések az Átrium moziban

2003.05.19. 14:39
Öt magyar filmet nézhet meg ingyen az, aki a héten ellátogat az Átrium moziba.
Tíz napra újból megnyílt az évekkel ezelőtt bezárt Átrium mozi, ahol a hétvégéig magyar filmeket vetítenek, ráadásul ingyen. A műsoron öt magyar alkotás található: Sopsits Árpád Torzók című filmje, ami 2001-ben elnyerte a Montreali Filmfesztivál fődíját, Makk Károly Játékos című alkotása, Hajdú Szabolcs Macerás ügyeke, az 1986-ban forgatott Rózsa János rendezte Csók, anyu , Koltai Róbert főszereplésével, és az idei filmszemlén bemutatott Szent Iván napja Kamarás Ivánnal, Fullajtár Andreával és Mácsai Pállal. Ez utóbbi alkotás rendezője, Meskó Zsolt szervezte meg a tíz napos ingyen mozizást, hogy így bizonyítsa be: a magyar filmeknek lenne közönsége, csak a multiplexek nem veszik figyelembe ezeket az igényeket.

A május 15-e óta tartó rendezvény eddigi tapasztalatairól Meskó az Index kérdésére elmondta, hogy 10.000 nézőt vártak, de úgy néz ki, hogy csak 6-7 ezren fognak ellátogatni az Átrium Moziba. Az este nyolc órás előadásokra átlagosan 170-180 ember megy el, míg hatkor körülbelül 100-an, kora délután pedig legfeljebb 60-an ülnek be a vetítésekre. Meskó Zsolt véleménye szerint az ingyenes vetítésekre sok olyan negyven-ötven év közötti néző ült be, aki az utóbbi években nem járt moziba, mivel ezt nem engedhette meg magának, illetve a lakóhelyéhez közeli multiplexekbe nem találta meg az őt érdeklő alkotásokat.

A több mint egy hetes rendezvény pénzügyi hátterének biztosítására Meskó pályázatott nyújtott be a Magyar Mozgókép Alapítványhoz, a Nemzeti Kulturális Alaphoz, és a Fővárosi Önkormányzathoz is, de eddig nem kapott választ, így egyelőre saját produkciós cége állja a költségeket.

A rendezvény még vasárnapig tart, így, aki ellátogat a Margit körút 55. alatt található moziba, ingyen nézheti meg a programban szereplő öt filmet, sőt hétvégétől a nézői kéréseknek engedve gyermekfilmeket is vetítenek az Átriumban. Meskó tervei szerint az ingyen mozizásból akár hagyomány is lehet, szeptemberben előre láthatóan újabb öt filmet vetítenek majd az Átrium moziban.