Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Budapest: díszlet Eddie Murphy mögött

A hétvégén mutatták be az Egyesült Államokban az I Spy című kémvígjátékot, főszereplő Eddie Murphy, producer Andy Vajna. A Budapesten forgatott amerikai produkciót New York-i kritikusaink vették górcső alá.
Az I Spy című kémvígjátékot mérsékelt hírveréssel mutatták be november 1-én Amerikában, és ahogy az egy Eddie Murphy-filmtől elvárható, túlnyomórészt fekete nézőket, illetve kisgyermekes családokat vonzott. A film kulisszája Budapest, pontosabban a Vár, a Lánchíd és környéke, ahol elképesztő könnyedséggel kever-kavar keresztül Betty Thomas (Intim részek, Dr. Dolittle) rendező. No de ez is csak pestieknek szúr majd szemet.

Itthon csak jövőre kerül a mozikba
Owen Wilson (Ellenséges terület, Tenenbaum, a háziátok, Armageddon), egy kétbalkezes szuperügynök és Eddie Murphy, egy bokszbajnokból lett ügynökjelölt alakítja az ügyeletes kémpárost. Feladatuk, hogy megakadályozzák egy hírhedt rosszfiú által ellopott "láthatóan láthatatlan" szuperbombázó eladását Budapesten. A történet kiszámítható fordulatai és befejezése ellenére is szórakoztató, mert Owen Wilson ártatlan búzakék szemei és Eddie Murphy utcai vagánysága jól taszítják és vonzzák egymást.

Emberrablás páncélozott Barkasszal

Murphy egy Mills nevű magyar (?) bokszolóval készül megmérkőzni, ezért jön Budapestre, ahol a Gellértben száll meg. Bár a szálloda valószínüleg hatalmas ingyenreklámra számított, a filmben Murphynek egy matyó hímzéses ágytakaróval díszített emeletes vaságy jut, egy lakótelepi kisszoba méretű helyiségben - negyedmagával. A felháborodott Murphyt ezek után egy barna hajú, orosz akcentusú "magyar" lány próbálja elcsábítani, de csak egy kis utcáig jutnak, itt egy félelmetes páncélozott Barkasszal elrabolják.

Szőrös hónaljú "magyar" lányok

A rémségek folytatódnak: a szőrös hónaljú "magyar" lányok és a Lánchíd tetejére épített parkoló után, egy 40 kilós, szódásüveg-szemüvegű főtörzs félkézzel teszi ártalmatlanná a fekete bokszbajnokot. (Mint megtudjuk, ha a budapesti rendőr nem biztos abban, hogy ki kezdte a bunyót, akkor a feketét tartóztatja le).

Magyar nyelvlecke kezdőknek

A kevésbé világot látott Bronxi fiatalok legnagyobb örömére egyszer még az is elhangzik, hogy Budapest Magyarországon van, és hogy a filmben hallott egzotikus nyelv a magyar. Sőt, Owen Wilson próbálja kinyögni az igen, az olcsó és a köszönöm szavakat, ezek beazonosításában természetesen a feliratok is sokat segítettek.

Rékasi Károly egy kerek mondatot is kinyöghet

A rendező láthatóan nem tudta eldönteni, hogy mit kezdjen Budapesttel, ezért inkább gondosan a háttérben tartja, csakúgy mint a magyar színészeket. Nekik egy-egy Kapd el!, Gyerünk!, Nyomás!, Azanyját! felkiáltás jut, kivéve Rékasi Károlyt, aki egy nyelvtanilag helyes magyar mondatot is kinyöghet.

Összeségében a film egy kicsit ügyefogyott, színházi kulisszákból és gipszkartonból összetákolt díszletvárosnak állítja be Budapestet - egy fotogén turistacélpontnak, lehetőleg szocialista autók nélkül. Bár a rendező bohócot csinált a budapesti műemlékekből, legalább nem sértően tette ezt. Az 'I Spy'-t egyszer talán érdemes megnézni - leginkább a bőven adagolt humorbonbonok miatt.

Az első fekete-fehér páros a képernyőn
Andy Vajna, a film producere hét évvel ezelőtt vásárolta meg Aaron Spelling televíziós producertől annak a sozozatnak a jogait, melyből David Ronn és Jay Scherick az I Spy forgatókönyvét írták. Az eredeti teleregény volt az első a televíziós sorozatok történetében, melyben egy afrikai-amerikai és egy fehér színész együtt alakították a főhős párost.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!