Egy majom oldhatja fel Jackson depresszióját

2004.01.12. 12:12
Diadalmas héten van túl Peter Jackson, a Gyűrűk Ura-trilógia író-producer-rendezője, aki két komoly díjat is besöpört, a harmadik epizód pedig Amerikában átlépte a 300 millió dolláros bevételt. Az új-zélandi filmes mégis enyhe esemény utáni depressziótól szenved, amit legfeljebb King Kong enyhíthet 20 millió dollárral, bár ez az újsütetű sztár szerint nem is olyan nagy pénz.
"Tisztában vagyok vele, hogy az emberekre mekkora hatással voltak a filmek, nem beszélve a kasszasikerről. (_) Most, hogy vége az egésznek, úgy érzem, hogy lezárult életem egyik fejezete. Ha bármit csinálok ezentúl, az már a Gyűrűk Ura utáni korszakhoz fog tartozni. Kicsit szomorú dolog" - filozofált az ismeretlenségből a legnagyobb sztárrendezők közé ugrott Jackson a Hollywood Reporter telefonos kérdésére.

Diadalmas hét

A gyűrűk ura - A király visszatér díjai:
Az Oscar-díjakat előrejelző Broadcast Film Critics:
Legjobb film
Legjobb rendező
Legjobb zene
Legjobb szereplőgárda
New York-i Filmkritikusok Köre:
Az év filmje
San Franciscó-i Filmkritikusok Köre:
Az év legjobb rendezője
Online kritikusok: 10 díj
Golden Globe: 4 jelölés, köztük a Legjobb film és Legjobb rendező
A szomorkás filmes a múlt héten megkapta a Broadcast Film Critics szervezet nagydíját és szintén díjra jelölte a rendezőket tömörítő Directors Guild of America. A Király visszatér bevételei ráadásul most lépték át a 300 millió dollárt Amerikában. "Könnyen lehet, hogy sohasem fogok olyan nagyszabású filmet rendezni, mint a Gyűrűk Ura, az pedig egyenesen biztos, hogy nem fogok hármat forgatni egyszerre, aminek egyébként nagyon örülök" - jelezte Jackson, hogy a nagy dobásnak is megvannak az árnyoldalai. "Nem eshetek bele abba a csapdába, hogy egész hátralévő életemben a Gyűrűk Urát próbáljam meghaladni."

Nagy majom

A megoldást talán egy gigantikus emberszabású hozza el Jacksonnak, mivel augusztusban nekiáll a King Kong legújabb verziójának, Naomi Watts-szal a majom markában. Ezért 20 millió dollárt kap a rendező-producer, partnereivel együtt. "Az emberek rosszul képzelik el ezt a 20 millió dollárt" - nyilatkozta Jackson. "Persze sok pénz ez, de eloszlik a három forgatókönyvíró, két producer és a rendező között. Ráadásul a Gyűrűk Urához általunk kifejlesztett infrastruktúra segítségével 150 millió dollárból kijön ez a 180 millió dolláros film" - vezette le Jackson bravúrosan, hogy 20 millió nem is akkora pénz.