Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Özvegyipar

2002.11.14. 16:12
1961. A hidegháború kellős közepe. Az USS George Washington atom-tengeralattjáró kifutására válaszolva az orosz katonai vezetés erőfitogtatásként, és a miheztartás végett maga is tengerre küldi első, ballisztikus rakétákkal fölszerelt atom-tengeralattjáróját. A fegyverzet lerobban, az új kapitány pedig szívatni kezdi a legénységet. Liam Neeson és Harrison Ford jutalomjátéka.
Hamar munka ritkán jó. A kutyafuttában és egyébként is rosszul felszerelt orosz atom-tengeralattjáró időzített bombaként ketyeg az óceán mélyén. Kezdettől baljós előjelek kísérik a hajó kifutását: még a pezsgősüveg sem törik össze az avatáson. A tengeralattjáró régi kapitányát, Polenyint (Liam Neeson) lecserélik Vosztrikovra (Harrison Ford), de a régi vezető is a hajón marad. Két jegesmedve, nagy szakértelemmel, de egymással szöges ellentétben irányítanák a hajót. Vosztrikov tesztelni kezdi a legénységet...

A film egy újabb világháború kitörésének lehetőségét modellezi a megroggyant hadieszközök segítségével. A konkrét háborús helyzetet egy orosz tengeralattjáró felrobbanása okozza: a felszínen feszült idegjáték folyik, a víz alatt közben hullanak a matrózok, mint a legyek.

Az alkotóktól távol áll a szereplők idealizálása. A drámát pontosan az gerjeszti, hogy míg a néző jól tudja, hogy ezek a matrózok éppen az emberiséget mentik meg a saját életük árán, addig ők maguk úgy hiszik, hogy csak a szokásos veszélyes, de túlélhető feladatokat végzik el. A K-19-ben a tengervíz úgy csepereg a folyosókon, mint az Uránia moziban az eső. A kelet-európai buherakultúra a körülményekhez alkalmazkodó leleményes férfiakat kíván: a K-19 legénysége elsőrangú barkácsoló, meghegesztik még az atomreaktort is egy szál vegyvédelmiben, ami viszont nem garancia a nyugodt nyugdíjas évekre.Liam Neeson

A fiúk hősök lettek, igaz csak évekkel a valódi események után, egy amerikai filmben. Örvendetes, hogy az alkotóknak sikerült elkerülni annak a veszélyét, hogy az oroszokat barbárként mutassák be. Az oroszok szeretik a hazájukat, a bajtársaikat.

Jó ritmusú film, nincsenek üresjáratok, a feszültség folyamatos, és az atmoszféra fenntartásához sokban hozzájárul az igényes zene is (Kirov Orchestra). A látványokat engedik hosszan élvezni, és érdemes is szemügyre venni például a hajó berendezését, mert egészen jó munkát végeztek a kellékesek, jelmezesek. Ha tudtuk volna, mi, akik a Pirx kapitányon élcelődtünk, hogy a valóságban tényleg ilyen ormótlanul reménytelen a keleti technológia!