Kend Kanadára!

2001.11.28. 18:27
Nemzeti érzelmektől sem mentes vita robbant ki Hollywood érdekvédelmi szervezetei között a kanadai kormány filmtámogatási programja kapcsán. Protekcionista lobbiszervezetek védővámmal sújtanák az előnyösebb pénzügyi feltételek miatt "emigráló" jenki producerek munkáit.
A több hónapja húzódó, ám a napokban beélesedett vita alapja a kanadai kormány 1990-ben meghirdett filmtámogatási programjára vezethető vissza. Ennek legfőbb célja, hogy a külföldi - elsősorban amerikai - produkciók számára teremtett kedvező pénzügyi feltételek biztosításával serkentsék a hazai filmipart. A csábító lehetőséggel számtalan amerikai producer és ős-hollywoodi stúdió élt, milliókkal csökkentve ezzel saját költségvetésüket, és nem utolsó sorban jelentős munkalehetőségtől fosztva meg ezzel az amerikai filmipart.

Ennek kíván most véget vetni az amerikai színész szakszervezet (SAG) és a "Made in the USA" protekcionista alapítvány által támogatott, elsősorban a mozgóképipar proletáriátusát képviselő Filmes és Televíziós Akció Bizottság (FTAC), mely petíciót nyújtott be a kereskedelmi minisztériumhoz, hogy vizsgálja meg a védővám alkalmazásának lehetőségét a hűtlen álomgyárosok filmjeivel szemben. A hazafias húrokat is pengető szervezet reményei szerint a kényszerítő eszközzel véget vethetnek a "tolerálhatatlan" kanadai trükknek, és kihúzhatják a filmipart sújtó recesszió egyik méregfogát.

A protekcionisták szerint a kanadai támogatás ellenkezik a WTO szabályaival
Az amerikai filmipar legbefolyásosabb szakmai szervezeteinek számító filmszövetség (MPAA) és a rendezők céhe (DGA) éles hangon ítélték el a vámtervezetet. Véleményük szerint egy ilyen járulék kereskedelmi háborút robbanthat ki a két ország között, ahelyett, hogy tényleges problémákra, a filmiparban régóta lappangó válság valós okaira fókuszálna.

"- Ez egy veszélyes lépés, ráadásul a kereskedelmet is korlátozná." - kommentálta a történteket egy bennfentes a filmipari körökben jártas Varietynek. "-Nem is beszélve arról, hogy a nemzeti érzelmeket is felkorbácsolhatja." - utalt a névtelenül nyilatkozó szakember a két ország közti kulturális ellentétre.

"Amióta a kanadai kormány a kanadai adófizetők pénzéből amerikai produkciókat támogat, esélyünk sincs versenyezni." - fogalmazta meg a helyzetet Brent Swift, az FTAC elnöke. Hasonló hangulatban fogantak az érdekvédelmi szövetség honlapján közzé tett hazafias kiáltványok, melyekben olyan szlogenekkel buzdítják a hollywoodi piramis alsó rétegeiben szolgáló kollégákat, mint "Soha nem adjuk fel!", "Hozzuk haza a munkahelyeket!" vagy "Véghezvisszük!".

Joel Joseph, a protekcionisták jogtanácsosa szerint a petíció benyújtói igen egyszerű jogi álláspont képviselnek: a szakipari támogatás illegálisnak minősül a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) általános vám és kereskedelmi megegyezése értelmében. "Ebben a kereskedelmi háborúban a kanadaiak lőttek először." - mondta az ügyvéd, aki az északi szomszédnak köszönhetően munka nélkül maradt filmipari dolgozók számát 25 000 főre becsüli.

A kereskedelmi minisztériumnak 25 napon belül kell eldöntenie, elfogadja-e a benyújtott javaslatot. Ha elfogadja, úgy a Nemzetközi Kereskedelmi Felügyeletnek fél év áll rendelkezésére, hogy a részletek kivizsgálásával végleges határozatot hozzon az üggyel kapcsolatban.