Mátyás
-6 °C
1 °C

Tarantino Disney Landje

2003.10.13. 01:02
Uma Thurman bosszúálló Dorothyként végiggyalogol kung-fu filmen, Charlie angyalain és animén, hogy kivégezhesse egykori bandájának tagjait. Pedig a filmben egyáltalán nem is él senki.
"Az óceán felől fúj a szél" - gondolta Tarantino, mivelhogy poharán érezte a só ízét. A következő másodpercben azonban, amint a Red bull-whiskey elérte ízlelőbimbóit elfeledkezett elmés megállapításáról. Csak az elégedett mosoly maradt az arcán, amit a pálmakunyhónak álcázott bár pultjánál ülő, bikinis nő szolidan viszonzott is. Tarantino a barbadosi táj felé fordította tekintetét, és eszébe jutott, milyen jó, hogy egyedül sem unatkozik soha. De ahogy hátradőlt nagyon drága, fonott székében, kiesett fejéből ez a gondolat is, és újra belerévedt a hetvenes évekbeli filmek otthonos világába.

Az Index bizonyos okokból nem lehetett jelen ezen a barbadosi délutánon, de miután a rendező egy interjújában állította, a filmezéshez szüksége van az életből gyűjtött tapasztalatokra, bizonyosnak látszik: a Kill Bill ötlete csakis a fenti életkörülmények közt születhetett. Hogy máshogy tölthette volna Tarantino az utóbbi hat évet, hogy filmjébe kedves zsánerein kívül ezúttal egyetlen hús vér figurát, egyetlen valódi karaktert sem írt bele?

Tudta-e: Uma Thurman sárga ruhája Bruce Lee utolsó filmjében tűnt fel először a filmvásznon Mielőtt elszabadulnak az indulatok, fontos megjegyezni: pánikra azon rajongóknak sincs okuk, akik a finom műfajparódiák, a retro, az idősíkok váltogatása és a vicces vérengzés mellett szerették Tarantino szarkasztikus párbeszédeit és a zseniálisan megrajzolt hősöket is. A rendező ebbe a filmjébe ugyanis belezsúfolta B-filmek esszenciáját, mindazt, ami még videotékás korában elvarázsolta őt, és ami most addiktív hatással van nézőire is.

A moziból kifelé tartva tehát jeleneteket fognak mesélgetni még a szofisztikált filmbuzik is, feledve, hogy a Kill Bill nem csak a jellemrajzokat és a dialógusokat nélkülözi, de a történetet is.

Sok kung-fu semmiért

A nagy B-film lexikon egy leszámolás apropóján tárul fel. Uma Thurman az, aki bosszúálló Dorothyként végiggyalogol a Charlie angyalai epizódon, kung-fu filmen, krimin, wuxián és animén átvezető úton, hogy egyenként kivégezhesse egykori bandájának - a Deadly Viper Assasination Squad (DIVAS) - tagjait. Valójában viszont azért, hogy a rendező, mellékesen pedig a néző is tobzódhasson a disco-korszakban, a bravúros vágásokban, a töméntelen filmes utalásban és a komikusan durva akciójelenetekben.

A pergő ritmus, az eseményeket ironikusan kommentáló zene és a gegek tömege másfél óra után hihetővé teszi az amúgy álságos magyarázatot, miszerint a filmet nem a haszon miatt forgalmazzák két részben, hanem mert egyben túl sok lenne a nézőnek. Akit a gyártó nyilván nem szeretne indokolatlanul megterhelni.

A moziból még így is felfokozott hangulatban lépünk ki, ennek köszönhetően pedig csak később tűnik fel, hogy a Kill Billből egyetlen fontos alkotóelem azért hiányzott: az emberek közt beszerezhető tapasztalat, ami minden kikacsintás és póz ellenére olyan vérbő karaktereket teremt a vászonra, mint amilyen Vincent Vega vagy Jackie Brown volt. A Kill Bill persze még így is sziporkázó mestermunka, pedig nem Tarantino univerzumában, hanem csak a Disney Landjében vezetett körül.

Kill Bill
Színes feliratos amerikai akció-vígjáték, 90 perc, 2003

rendező: Quentin Tarantino
forgatókönyvíró: Quentin Tarantino
operatőr: Robert Richardson
díszlettervező: Daniel Bradford
jelmeztervező: Kumiko Ogawa, Catherine Marie Thomas
zene: Ennio Morricone, Lars Ulrich, Tomoyasu Hotei
látványtervező: Yohei Taneda, David Wasco
vágó: Sally Menke

szereplők:
Uma Thurman
David Carradine
Daryl Hannah
Michael Madsen
Vivica A. Fox
Lucy Liu
Michael Jai White