Komcsi Godzilla, elrabolt rendező

2003.08.19. 12:59
Szociálisan érzékeny fantáziahüllő, elrabolt rendező, vízálló katonák. A BBC műsort szentelt a világ talán legkevésbé ismert filmművészetének, az észak-koreainak.
Igazi fanatikus mozirajongó a világ utolsó igazi sztálinista kommunista diktátora: Kim Dzsong Il annyira szerette például Shin Sang-ok dél-koreai rendezőt, hogy a végén elraboltatta.

"Alig csapódott be a kocsiajtó, valaki hirtelen egy zacskót húzott a fejemre. Nem láttam semmit és alig tudtam lélegezni" - idézte fel Shin a BBC televízió riporterének. "Aztán befújtak valamit a zacskóba, amitől lassan elvesztettem az eszméletemet. Egy idő múlva felcipeltek egy nagy hajóba, valamilyen nejlonszerűségbe csavarva. Kim Dzsong Il később bevallotta nekem, hogy az egész azért történt, mert nagyon szerette volna, ha meglátogatom és filmeket forgatok neki."

Proto-komcsi Godzilla

Bár Shinnek később sikerült megszöknie, de előtte még kénytelen volt megcsinálni egy filmet, amely Pulgasari címen azóta is klasszikus északon. A film egy hatalmas gyíkszerűségről szól, aki a parasztsággal szövetségben küzd a feudális urak ellen.

Nekünk nem meglepő, hogy a sztálinista észak-koreai rendszer a filmet kizárólag propagandacélokra használja. Johannes Schonherr, koreai mozi szakértője a brit tévének elmondta, hogy maga a főváros, Phenjan is inkább filmes díszlet, mint emberi élettér. Schonherr szerint a várost direkt úgy építették, hogy a felvonulások és tömegjelenetek jól filmezhetők legyenek.

Emberi gát

A szakember szerint az uralkodó műfaj a termelési riportba oldott hadsereg-propaganda: vannak ugyan nehézségek, de a fegyveresek azokat mindig megoldják. Az esztéta felidézett egy olyan filmet, amelyben a katonák először kézzel visznek vizet a szomjazó parasztoknak, majd kart karba öltve, eleven gátként tartják vissza az árvizet, miközben fennhangon dicsőítik a Vezért.

Ha egy rendező elbizonytalanodna, előveheti Kim 1973-ban írott A filmművészetről című könyvét, amely természetesen a kötelező zsinórmérték, hogy egy kommunista újságíró-kifejezést végre bevethessünk mi is.

Persze privátban ő is amerikai filmeket néz

Kim Dzsong Il nemcsak az elrabolt déli rendezőt imádja: meg nem erősített pletykák szerint kedvencei közé tartoznak a Péntek 13 horror széria darabjai, illetve a klasszkus maffiafilmek, mint a Sebhelyesarcú vagy a Keresztapa-sorozat. A feloldhatatlan ideológia szembenállás ellenére az észak-koreai mozik gyakran szolgaian másolnak nyugati és japán mintákat. Egy új film, amely egy 1945-ben elsüllyedt koreai hajó katasztrófáját mutatja be, egy az egyben a Titanic kaptafájára készült. A szerelmi szál ugyanaz, a rendezőnek pedig több mint százszor kellett végignéznie az eredeti Titanicot - mesélte Schonherr, akia CIA ügynökein kívül valószínűleg az egyetlen külföldi a világon, aki észak-koreai filmeket néz.