Béla
13 °C
27 °C

Tanulmányút Afrikába

2001.04.26. 16:39
Kisfiú születik, aki élete első pillanatától más, mint a többi. Kicsi, de magabiztos. Gyenge, de célratörő, tapasztalatlan, de hajtja a tudásvágy. Józan paraszti eszét használva megoldja faluja legégetőbb gondjait, megmenti társait az életveszélytől, majd nemcsak legyőzi, de meg is váltja a legfőbb Gonoszt. Környezete persze kellőképpen féltékeny rá, de a végén mindenki boldog lesz. Odüsszeusz, Jézus és József története 71 percnyi rajzfilmes zanzává gyúrva. Ez a Kirikou és a boszorkány.
A film képi világa átmenet a Disney rajzfilmek hipergiccse és Menő Manó minimálrealizmusa között. A szereplők és mozgásaik az elnagyoltság miatt néhol csak jelzés értékűek, bizonyos részletek viszont (növények, állatok) egy botanikus készítette metszetek kidolgozottságával büszkélkedhetnek.

Kirikou. A boszorkány nem látszik
E sajátos vizuális élmény szokatlan akusztikai hatásokkal társul. Egy afrikai zeneszerző autentikus hangszereken megszólaltatott műve szolgál a film zenéjéül. Mint az ismertetőből megtudtam, az eredeti franciául beszélő szinkronszínészei is afrikaiak voltak, de a magyar nézőnek ez nem nyújt semmilyen egzotikus élményt. A Budapest Film ugyanis nem tudta függetleníteni magát a régi előítélettől, hogy egy rajzfilm csak gyerekeknek szólhat, és nem kockáztatta meg a feliratos forgalmazást.

Szóval különleges, maradandó élményt nyújtó mozi a Kirikou. Egy barátom azt kérdezte, felnőtt- vagy gyerekfilm-e inkább? Szerintem felnőtteknek szóló film (ha van ilyen egyáltalán), melyet azonban a gyerek is nagyon-nagyon tud élvezni. De ezt tényleg mindenki döntse el magának.

És még valami. A film alapját egy afrikai népmese története szolgáltatja. Elementáris hatással van a nézőre a film szenvtelen, ám ezért hiteles didaxisa. Mozizás közben a legalapvetőbb emberi értékekre való nyílt tanítást kapjuk az arcunkba: ne higgy az előítéletekben, légy állhatatos, bízz magadban, tanulj a bölcsebbtől, tudj megbocsátani stb. Bár a felsoroltak egyike sem csak keresztény, még kevésbé csak magyar erény, hazai propagandistáink tanulhatnak belőle: igy kell a népet filmileg nevelni.

Kirikou és a boszorkány (Kirikou et la sorciere)
rendező: Michel Ocelot
forgatókönyvíró: Michel Ocelot
szereplő(k):
Theo Sebeko (Kirikou hangja)
Antoinette Kellermann (Karaba hangja)
Fezele Mpeka (nagybácsi hangja)
Kombisile Sangweni (anya hangja)
Mabutho Sithole (öreg ember hangja)