Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Dosztojevszkij sült krumplival és közepes kólával

2002.07.31. 11:18
Bűn és bűnhődés az amerikai középiskolában, zsenialitás és őrület a matek óra szüneteiben. Az Egyedülálló nő megosztaná című film rendezője ezúttal Sandra Bullock főszereplésével forgatott tinihorrorba oltott thrillert.
A hollywoodi filmszínésznőkön a szemkörnyéki ráncok szaporodásával párhuzamosan jelentkeznek az orvosi műszóval "a francba a végén még beskatulyáznak, aztán meg majd jól elfelejtenek" szindróma tünetei. Az a filmcsillag, akit megtámad ez a szörnyű kór, hátat fordít a jól bevált romantikus vígjátékoknak, limonádé drámáknak, és azontúl csak sötét tónusú művészfilmekben, illetve nagy botrányt kavaró pornóregények filmadaptációiban tűnik fel. Sandra Bullockon is elhatalmasodtak lassan a betegség tünetei, pár éve ugyan még megelégedett azzal, hogy kisfilmmel jelentkezett az amerikai alternatív filmipar seregszemléjén, a Sundance fesztiválon, de a negyvenfelé száguldva már radikálisabb lépésre szánta el magát: elvállalta egy pszichothiller lelki beteg nyomozónőjének szerepét.

A Kísérleti gyilkosság forgatókönyve nagyon tetszhetett Bullock kisasszonynak, hiszen jelentős összeget invesztált a forgatásba. A nagy kitörés azonban mégsem sikerült, talán mert az alkotók igyekezete ellenére a végeredmény egy kicsit átlagos, sőt egyenesen lapos lett. Amolyan amerikai Bűn és bűnhődés szeretne lenni a film, persze a kilencvenes évek óta töretlen sikernek örvendő tinihorror műfaji keretein belül, hogy az üres filozofálgatás ne nagyon feküdje meg a pattogatott kukoricát majszoló átlag amerikai kényes gyomrát.

Porfirijt ebben a verzióban Cassie Mayweathernek hívják, és kicsivel nagyobb mellbősége és lényegesen több magánéleti gondja van, mint az eredeti változat vizsgálóbírójának. Éppen új társát próbálja meg bevezetni a gyilkossági nyomozás rejtelmeibe, amikor szembe kerül két unatkozó középiskolással, akik tehetségüket a tökéletes gyilkosság végrehajtásával akarják megcsillogtatni. Persze szóba kerül a szabadság és a bűn viszonya is, de a forgatókönyvíró valószínűleg csak a 101 híres regényből ismeri Dosztojevszkij művét, mivel teljesen félreértelmezte a könyv erkölcsi, filozófiai és lélektani fejtegetéseit.

A szereplők, Ben Chaplin, Ryan Gosling, Michal Pitts és persze Sandra Bullock is átlagon felüli színészi teljesítményt nyújtanak, de sajnos még ez sem tudja elterelni a figyelmet a film ötlettelenségéről, és azokról a klisévé kopott dramaturgiai megoldásokról, amiket már láthattunk a Hetedikben, a Sikolyban vagy éppen a Dermesztő szenvedélyekben.

Kis kriminálstatisztika

A Kísérleti gyilkosság tehát művészi érték tekintetében legfeljebb egy jobban sikerült gipsz kertitörpével veheti fel a versenyt, ráadásul a történet logikájával és a film hitelességével is komoly gondok vannak. Egyrészt a gyilkossággal zsenialitásukat fitogtatni akaró tinédzsereket az író annak ellenére lángelméknek állítja be, hogy különböző álnyomokkal ők maguk vezetik el a rendőrséget a középiskolához, tehát közvetlen környezetükhöz, és ilyen ordas nagy hibát még egy retardált, kezdő sorozatgyilkos sem követne el. Másrészt a tökéletes bűntény hollywoodi mítosza úgy baromság, ahogy van, sajnos egy gyilkosságot sokkal könnyebb megúszni, mint ahogy azt az erősen rendőrpárti krimik megpróbálják elhitetni velünk.

Az FBI statisztikái szerint 2000-ben 15517 embert öltek meg az Egyesült Államokban, míg a hivatalos szervek 8709 letartóztatást foganatosítottak emberölés alapos gyanúja miatt. A gyilkosságok felderítési arányát természetesen módosítják a naptári éven átnyúló nyomozások, illetve a többszörös gyilkosok, de ez a mutató még így sem haladja meg a 65 százalékot. Ugyanez a szám Magyarországon kicsivel jobb, a kilencvenes években végig 80 százalék felett volt, ami annak köszönhető, hogy nálunk szinte ismeretlen jelenség a sorozatgyilkosság, az ámokfutás, és a szervezett alvilág sem használ olyan agresszív eszközöket, mint a tengerentúlon.

A gyilkosságok többsége családon belül, és nagyrészt hirtelen felindulásból történik, ezért a felderítési mutatók lényegesen rosszabbak abban az esetben, ha a gyilkosnak csak közvetett motivációi vannak, vagy törődik a nyomok eltüntetésével. A tökéletes gyilkosság után áhítozó gimnazistáknak tehát a való életben sajnos nem lenne nehéz dolguk, és nagy valószínűséggel sikeres érettségi vizsgát tehetnének, miközben a szomorú tekintetű nyomozónő egy újabb lezáratlan ügy aktáját küldhetné le az irattárba.

Kísérleti gyilkosság - Murder by Numbers
színes feliratos amerikai thriller, 120 perc, 2002
rendező: Barbet Schroeder
operatőr: Luciano Tovoli
zene: Clint Mansell
producer: Barbet Schroeder
látványtervező: Stuart Wurtzel
vágó: Lee Percy
szereplő(k):
Sandra Bullock (Cassie Mayweather)
Ben Chaplin (Sam Kennedy)
Ryan Gosling (Richard Haywood)
Michael Pitts (Justin Pendleton)
Chris Penn (Ray)
R.D. Call (Rod)
Tom Verica (Al Swanson)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!