Kiskakas: animációs filmnapok a Puskin Moziban

2002.05.22. 15:17
A Magyar Iparművészeti Egyetem (MIE) szervezésében május 22. és 24. között, a Puskin Moziban mutatkozik be a Kiskakas Animációs Filmnapok. A nemzetközi seregszemle apropója, hogy idén 40 éves az egyetemen belüli animációs filmoktatás. Kilenc ország tíz animációs iskolájának 130 legjelentősebb animációs vizsgafilmjét tekintheti meg a nagyközönség és a szakmabeliek.
A digitális korszak beköszönésével, a számítógépes kultúra globális elterjedésével és rohamos fejlődésével megváltoztak a képalkotási és képfogyasztási szokásaink. Ezek elemzésére a MIE a filmnapokkal párhuzamosan tudományos ülésszakot, valamint a magyar animációs szakma legjobbjainak részvételével kerekasztal beszélgetést rendez az egyetem Zugligeti főépületében.

A világ legjelentősebb, animációt oktató felsőfokú intézményeinek és művészeti műhelyeinek vizsgafilmjeit felvonultató Kiskakas a XXI. századi képalkotó kultúra új rétegét kívánja bemutatni és elemezni. A Kiskakas házigazdája a MIE Animációs Szakiránya, amely ebben az évben ünnepli 40 éves fennállását. Ennek apropóján az első rendezvényre olyan műveket válogatott a két kurátor (M. Tóth Géza és Fülöp József - az egyetem tanárai), amelyek valamilyen animációs iskolai képzés keretén belül jöttek létre. "Szeretnénk, ha a honi nagyközönségnek és az animációs szakmának bemutathatnánk a világ neves animációs központjait. Ezek azok az intézmények, ahol talán a legtöbb független, újító szándékú mozgóképes kísérlet folyik, amelyek állandó vérfrissítést, és kreatív utánpótlást nyújtanak a szakma, valamint izgalmas és értékes alkotásokat a közönség számára" - mondta Kopek Gábor, az egyetem rektorhelyettese.

A "Kiskakas" elnevezés két magyar rajzfilmtörténeti figurára utal. Az egyik Jaschik Álmos karaktere, amely az első hazai animációs filmterv, "A kiskakas gyémánt félkrajcárja" mesefeldolgozás címszereplője volt. A másik híres figura Macskássy Gyuláé, amely ugyanennek a mesének a rajzfilmes változatához készült. A magyar animációs filmművészet nagy múltú és nemzetközileg is elismert. A hazai közönséghez mégis alig jutnak el igényes, művészi animációs filmek. Szándékunk, hogy az évenkénti rendszerességgel a nagyközönség számára hozzáférhetővé tegyük a hazai és a nemzetközi animációs filmkultúra értékeit - fejtette ki M. Tóth Géza. -

Minden évben más-más tematika szerint válogatnánk, jelezve, hogy az adott felvetés körében milyen jelentős alkotások születnek e világszerte virágzó filmes műfajban - fűzte hozzá Fülöp József. A kurátorok olyan programot állítottak össze, amely egyaránt érdekes a nagyközönségnek, illetve a filmes és animációs, a társművészeti, és a reklám és webdesign-ban dolgozó alkotóknak és közreműködőknek is. A Kiskakas részletes programját, valamint az animációs univerzumba bevezető írásokat a május 16-án megjelenő Kiskakas PestiEst különszám közli. A Kiskakas Online elérhetőségét a www.kiskakas.hu biztosítja.

Az elmúlt évtizedben változás következett be a mozgóképalkotásban. A változás egyik része a filmfogyasztást érinti. Az Internet, valamint a különböző infokommunikációs szolgáltatások széles körben és egyéni válogatásban teszik lehetővé a filmek elérhetőségét. A másik változás a gyártást forradalmasította. A különböző website-ok, az e-mail-el küldhető animációs mozgóképek kiszélesítették a mozgóképalkotók körét. - Az új digitális képkorszak elméleti és gyakorlati kérdéseinek elemzésére tudományos ülésszakot és kerekasztal beszélgetést tervezünk, amelynek fő hívószava az animáció oktatása - jelentette be Kurdy-Fehér János, a MIE kommunikációs igazgatója. A szakmai konferencia helyszíne a MIE zugligeti főépülete lesz.

A fesztivál programja
Május 22. szerda

12.00. Filmakademie Baden-Württemberg (Németország)
13.30. Calarts (USA)
15.00. National Film and Television School (Nagy Britannia)
16.30. Volda University College (Norvégia)
18.00. Utrecht School of Art (Hollandia)
19.30. Royal College of Art (Nagy Britannia)
21.00. Camera Obscura School of Art (Izrael)

Május 23. csütörtök

12.00. École Emile Cohl (Franciaország)
13.30. Camera Obscura School of Art (Izrael)
15.00. National Institute of Design (India)
16.30. Turku Arts Academy (Finnország)
18.00. Calarts (USA)
19.30. National Film and Television School (Nagy Britannia)
21.00. Filmakademie Baden-Württemberg (Németország)

Május 24. péntek

12.00. Utrecht School of Art (Hollandia)
13.30. Turku Arts Academy (Finnország)
15.00. École Emile Cohl (Franciaország)
16.30. Royal College of Art (Nagy Britannia)
18.00. National Institute of Design (India)
19.30. Magyar Iparmuvészeti Egyetem (Budapest)
21.00. Volda University College (Norvégia)