Van-e élet a táborozás után?

2000.10.27. 13:57
A tavalyi Filmszemlén a zsűri részéről, ön- és korismeret hiányában méltatlanul elhanyagolt, ám több, mint teltházzal vetített, független, Búzás Mihály által rendezett, szocreál kalandfilmet, most mutatják be a magyar mozik. A harmincas generáció nem kis örömére, vagy éppen nagy bánatára.

A hetvenes évek konszolidált Kádár-korának gyermekei ugyanis nem felejtenek. Sem kényszer jutalomüdülést a baráti szocialista országokban, mig mások a családdal legalább Jugoszláviába mentek Adidas melegítőt vagy punklemezeket vásárolni, sem ifivezetőképzőt Csillebércen, miközben a butikos, szoft rendszeridegen Joli néniék a balaton parti nyaraló félnyugati levegőjét szivhatták.

Mégsem egyértelműen negativ a kötés, hiszen nem vertek, nem éheztettek minket ezekben a táborokban, csak az erkölcsileg jobb és szebb világból érkezett ügynökök, a táborvezetők magatartásformáló terrorját kellett elviselni, miközben tudtuk, hogy minden éjszaka leisszák magukat és megkúrják a hozzájuk térben legközelebb eső tanárnőket, mert nekik sem minden Hollywood.

Mi pedig élhettük közben a magunk kis mikrotársadalmi életét a szobák falain belül, az elemlámpás éjszakákon, kilógva az erőletett kempingből a szőlőtövek között, mintha már tudtuk volna, hogy belőlünk is lesz minimum egy nagygeneráció. Hittük, hogy van élet a tábor után, hogy kemények vagyunk, mint a Rolling Stones és még csak hallomásból sem ismertük a Feng Shui művészetét.

A filmbeli III.b osztály a tanulmányi versenyen, a korrupt tanárok segítségével tisztességtelenül szerzett első helyéért, NDK-beli nyaralást kap jutalmul. Ezzel kezdetét veszi az utazási hőemelkedés, amelyben teljesen normális diákok, egy szadista táborvezető nő, két boldogtalan kísérőtanár, egy felnőni képtelen honecker szandálos táborvezető és egy táborszéli kocsmáros a főszereplők, és néhány aggódó, vagy aggasztó szülő, meg egy keletnémet motorosbanda a mellékszál. A szerelemtől az alkoholon át a csalódott, ám enyhet adó hazaérésig vezet az út, amely kacagtató, keserédes emlékeket idéző, kőkemény, de a miénk. Másoknak is látni kell ezért.

Kis utazás
színes magyar játékfilm 100 perc, 2000
rendező: Buzás Mihály
szereplők:Gyabronka József
Szikra József
Farkas Arnold
Cseszárik Nóra
Gáspár Imola
Dózsa Erzsébet

Forgalmazza a Budapest film