Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Tanya csak egy van'

2004.07.29. 07:22
Valamikor 2003 nyarán a Disney floridai stúdiójában jeges szorítás fogta marokra a serény animátorok szívét. Amíg ők A legelő hőseit, a sok vadnyugati állatot rajzolták, szép lassan eladták alóluk a rajzasztalokat. A 2D-s csapatot megtizedelték, felaprították és kartondobozokba pakolták. Egy korszak lezárult.
Plusz egy D

Michael Eisner, a Disney vezérigazgatója tavaly hivatalosan is bejelentette, hogy A legelő hősei lesz a stúdió utolsó hagyományos technikával készült animációs filmje. Eisner számára az előző évek jegyeladási statisztikái azt sugallták, hogy a számítógép-grafikával készült filmeket lehetetlenség papírral-ceruzával legyőzni. Meghalt a 2D, éljen a 3D. Ez persze nem ilyen egyszerű. Ez a rajzfilm nem azért gyenge, mert még kézzel rajzolták.

Papírfarm

A történet szerint három tehén, Terka, Reményke és Mrs Caloway elindulnak, hogy kézre kerítsék Girnyó Daltont, a veszedelmes marhatolvajt. A terv: a vérdíjból kifizetik imádott gazdájuk hitelezőit és így mentik meg otthonukat, az eladósodott farmot. A farm egyébként a Szeletke Paradicsom ('Patch of Heaven') nevet kapta a magyar fordítótól.

Tekintse meg képeinket!

A Szeletke Paradicsom lakói érdektelen, beszélő-állat-sztereotípiák. A malackák malackodnak, a csőrike-klónok pislognak, a vén kecske zsémbesen őrzi konzervdoboz-gyűjteményét. Felejthető tapétafigurák. Nem sokáig időzünk náluk, azt sem tudjuk meg, miért is szeretik annyira gazdájukat, Bellát, az idős, fehérkontyos asszonyt. Hiába rémlik fel a nézőben a Simabőrű és az erdei állatok közötti kapcsolatrendszer csodálatos, hátborzongató mélysége, vagy a 101 kiskutya pitykeorrú fiatalpárja; ebben a rajzfilmben csak alakok vannak, akiket, éppen azért, mert a végletekig sablonosak, egy pillanat alatt elfelejtünk, ahogy eltűnnek a látóterünkből.

Karatézó lovak, jódlizó marhatolvaj

A villámgyors bevezető konfliktus után elindul kalandozni a három tehén. Beszélgetésük kínos poénok gyűjteménye, ilyen például az "Az a ló egy igazi feno-mén", vagy a "Tanya csak egy van", ami annyira tetszett a fordítónak, hogy többször is elhangzik a 76 perc alatt.

Klikk a képre!

A főszereplők sorrendben: Terka tehén öntelt, Reményke tehén naív és szókincse alapján valószínűleg önsegélyező könyveket olvas a fűben, a harmadik, Mrs Caloway az idősebb, kalapja van és verébarca. Többet nem tudunk meg róluk. De nem is érdekes, a tehenek hamarosan megérkeznek a marhatolvaj barlangjához, ahol megküzdenek a gonosszal.

A harc során fény derül Girnyó Dalton trükkjére: jódlizik a Vadnyugat közepén. Így rabolja el a sok jószágot: a marhák transzba esnek a jódlitól és vakon követik. Mielőtt megpróbálnánk feldolgozni a merész ötletet, megjelenik Bátor, az izgága ló, és lekaratézza Girnyót. A csihipuhi végére a Szeletke Paradicsom lakói boldogan térnek nyugovóra otthonukban.

Búcsú

Nem sikerült az utolsó nekifutás; A legelő hősei egy legendás stúdió bágyadt, erőtlen rajzfilmje. Terka és a többiek úgy tűnnek el a kiszámítható vadnyugati porban, hogy nyomuk sem marad.
Szörny Rt.-n, Shreken, Jégkorszakon innen és túl nem lehet többé sablonokban gondolkodni. Ha Eisner váltani akar, itt az idő. A kérdés csak az, elég lesz-e a komputergrafika az újjászületéshez.

A legelő hősei
(Home On The Range)
színes szinkronizált amerikai animációs film, 76 perc, 2004

rendező: Will Finn, John Sanford
forgatókönyvíró: Michael LaBash, Sam Levine, Mark Kennedy, Robert Lence, Will Finn, John Sanford
zene: Alan Menken
vágó: H. Lee Peterson
producer: Alice Dewey Goldstone

magyarhangok:
Kocsis Mariann (Terka)
Oroszlán Szonja (Reményke)
Molnár Piroska (Mrs Caloway)
Faragó András (Girnyó Dalton)
Széles Tamás (Bátor)
Pásztor Erzsébet (Bella)