Lengyel tv-sorozat készül az Irakban szolgáló katonákról

2003.10.16. 14:13
Lengyel televíziós filmsorozat készül az Irakban szolgáló lengyel katonák életéről Wojciech Maciejewski rendezésében. Olyan hivatásos katonákat mutat be a dokumentumfilm, akiknek kétségei vannak afelől, hogy ők a demokrácia védelmezőiként vannak jelen a távoli országban.
Összesen négy stáb dolgozik a filmen különböző rendezők és operatőrök irányítása alatt. Erre a szélsőséges iraki időjárási viszonyok miatt van szükség - mondta el a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak Jacek Gwizdala, a lódzi Contra Stúdió vezetője.

A stábok napi 14 órát forgatnak, rendkívül nehéz körülmények között. Egyhónapi munka után pihenésre van szükségük, ezért dolgoznak négy váltásban. A felvételek és a vágás összehangolásán Wojciech Maciejewski lódzi dokumentumfilm-rendező őrködik, aki a Lengyelországban néhány éve nagy visszhangot kiváltott Légi deszant című filmet rendezte.

A babilon.pl című filmsorozatnak azonban egészen más a témája - mondta Maciejewski. Míg a Légi deszant a katonai kiképzésről szólt, az iraki dokumentumfilm olyan hivatásos katonákat mutat be, akik veszélyek között élnek, és kétségeik vannak afelől, hogy valóban a demokrácia védelmezői, avagy inkább megszállók egy távoli országban.

A sorozat főhősei katonák, de megjelenik a képernyőn Zijad doktor is, az egyik bagdadi kerület polgármestere, aki 27 évig élt Lengyelországban, valamint Anna, egy lengyel nő, aki egy síitához ment férjhez, és 17 éve Irakban él. A sorozat egyik fontos szereplője lesz Andrzejewski őrmester, az amerikai hadseregben szolgáló lengyel származású tiszthelyettes.

A tervek szerint idén év végéig a sorozatból 12 darab, mintegy félórás rész készül el, melyek vetítését jövő januárra tervezi a lengyel televízió.