Népünnepély a Gyűrűk Ura befejező részének premierjén

2003.12.01. 12:48
Százezer ember ünnepelt Wellington utcáin, miközben fél kilométer hosszú vörös szőnyegen masíroztak a sztárok. Peter Jackson pedig bejelentette, hogy nem búcsúzik végleg Tolkien világától.
Kattintson, nézze meg a többieket is!
Százezer ember vonult az utcára Wellingtonban, hogy együtt ünnepeljen a Gyűrűk Ura stábjával a Király visszatér premierjének alkalmából. Új-Zéland négyszázezer fős fővárosát az egyre szaporodó filmforgatások miatt sokan már Wellywoodként emlegetik, de a Gyűrűk Ura trilógia befejező részének díszbemutatójához hasonló nagyszabású premiert még nem rendeztek a városban.

A filmet gyártó Warner Bros először Amerikában tartotta volna a premiert, mivel Wellington legpatinásabb mozija sem volt elég elegáns az eseményhez. A hetvenkilenc éves Embassy filmszínházra közel 966 millió forintnak megfelelő új-zélandi dollárt kellett volna költeni, hogy megfeleljen a filmstúdió elvárásainak, de a városi tanács mindössze az összeg huszonöt százalékát lett volna hajlandó állni, pedig a produkció közel 350 millió új-zélandi dollárt, azaz több mint 4,8 milliárd forintot pumpált az ország gazdaságába. Végül a kormány közbenjárására volt szükség, hogy az Új-Zélandnak ingyen reklámot csapó alkotás Wellingtonban maradjon.

Végig a vörös szőnyegen

A bemutató napjára azonban elcsitultak az ellentétek, amit mi sem jelez jobban, minthogy Helen Clark, Új-Zéland miniszterelnöke, együtt vonult a városon végighömpölygő menet élén Peter Jackson rendezővel, és együtt haladtak végig a filmszínház elé fektetett 470 méter hosszú vörös szőnyegen is.

A menetben részt vettek a film főszereplői is, ezért sok filmrajongó már napokkal az esemény előtt tábort vert az utcán, hogy a lehető legjobb helyről láthassa Liv Tylert, Ian McKellent, Orlando Bloomot, vagy éppen Elijah Woodot. A három óra tizenegy perc hosszú film vetítésére azonban már csak nyolcszáz kiválasztott vendég juthatott be.

Sean Astin a vörös szőnyegen adott interjújában arról beszélt, hogy az új-zélandiak számára minden bizonnyal történelmi esemény a premier napja.

"Úgy érzem magam, mint az első ember, aki visszatért a Holdról." - mondta viszont az új-zélandi származású Peter Jackson az ünneplő tömegre utalva, majd elmondta, hogy a trilógia befejező része jobb lett, mint a történet első két része.

Jobb, hosszabb, sikeresebb

A premierre bejutó kritikusok is hasonló véleményen vannak, szerintük a Király visszatér az eddig részeknél is látványosabb és a cselekményt is jobban átgondolták a forgatókönyvírók. Sokan külön kiemelték azokat a lenyűgöző csatajeleneteket, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével forgatták le az alkotók, és amelyekben több százezer virtuális karakter küzd egymással.

Klikk a képre!
A Gyűrűk Ura trilógiába fektetett 297 millió dollár már az első kép epizód alatt 1,78 milliárd dollárt fialt. Ha a filmstúdió számításai bejönnek, és a harmadik film összbevétele világviszonylatban meghaladja az egymilliárd dollárt, a befektetők alig három év alatt akár meg is tízszerezhetik befektetett dollárjaikat, ez pedig még a filmiparban is kiugróan magas hozamnak számít.

Folytassa még!

Éppen ezért nem meglepő, hogy Peter Jackson, aki éppen az óriásgorilla és szőke nő mindent elsöprő és leromboló szerelmét feldolgozó King Kong újraforgatására készül, nem zárta ki a lehetőséget, hogy pár év múlva esetleg vászonra adaptálja Tolkien Hobbit című regényét, amit nálunk Babó címen ismernek.

A Király visszatért az egyesült Államokban december 17-én kezdik vetíteni, Nyugat-Európában december 20-án lesz a premier, nálunk azonban csak január 8-ától lehet majd megtekinteni.