Gyűrűk Ura 2. premier New Yorkban

2002.12.05. 15:54
Helyi idő szerint csütörtök este New Yorkban tartják a Gyűrűk Ura filmtrilógia második része, "A két torony" díszpremierét.
A patinás New York-i Ziegfeld filmszínházban mutatják be először nagyobb nyilvánosság előtt J. R. R. Tolkien legendás fantasy-trilógiája második részének filmfeldolgozását, mely a "A Gyűrűk Ura - A két torony" címet viseli. A várva-várt 179 perces epizód díszes bemutatóján megjelenik többek között a Frodót alakító Elijah Wood és a másik főszereplő, Liv Tyler is.

Tolkien
A Gyűrűk Ura-trilógia továbbá elő- és utótörténeteinek szerzője, J. R. R. Tolkien nem írónak, hanem nyelvtudósnak készült.

1892-ben született Dél-Afrikában, de még gyermekkorában visszaköltöztek Angliába. 1925-ben az angolszász és óangol nyelv professzora lesz. 1937-ben adják ki első regényét, a Gyűrűk Ura előzményét, a Babó-t. A Gyűrűk Ura trilógia első két része 1954-ben jelenik meg, és a következő évben kerül kiadásra a befejező könyv. 1962-ben jelenteti meg a Bombadil Toma kalandjait. 1972-ben, Oxfordban díszdoktorrá avatják. Utolsó könyve, a Középfölde történelmét részletező A Szilmarilok (csak hardcore rajongóknak!) halála után négy évvel kerül kiadásra, 1977-ben.

A Gyűrűk Ura 1965-ös amerikai kiadása után lesz világhírű, elnyeri Az Évszázad Legjobb Könyve címet is. A trilógia magyarul Göncz Árpád és Réz Ádám fordításában olvasható.

A New York-i premiert holnap egy másik követi Torontóban, ezután pedig Európába is eljönnek végre a kalandor hobbitok. A szuperprodukciót a kontinensen először Párizsban mutatják december 10-én, majd másnap Londonban. Magyarországon csak januártól láthatjuk Frodo és Gandalf újabb kalandjait.

A trilógia első része a tavalyi év egyik legnagyobb üzleti sikerét hozta a gyártó New Line Cinema filmstúdiónak. "A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége" - Harry Potter után másodikként - összesen 860 millió dollárt kaszált világszerte, ezzel az előkelő ötödik helyet szerezve meg magának az öröklistán. A varázslótananonccal szemben a hobbitok azonban filmes sikereket is arattak, hiszen számos elismerés mellett a film négy Oscar-díjat is besöpört.

A trilógia jövő decemberben teljesedik ki, hiszen ekkor mutatják be a harmadik "A Király visszatér" című befejező részt. A három évre elhúzott bemutatósorozat ellenére mindhárom produkciót egyszerre forgatták még 2000-ben Új-Zélandon. Az összesen háromszáz millió dolláros filmtriászt Peter Jackson rendező álmodta vászonra, a Tolkien-rajongók legnagyobb megelégedésére.