Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gyűrűk Ura 2. premier New Yorkban

2002.12.05. 15:54
Helyi idő szerint csütörtök este New Yorkban tartják a Gyűrűk Ura filmtrilógia második része, "A két torony" díszpremierét.
A patinás New York-i Ziegfeld filmszínházban mutatják be először nagyobb nyilvánosság előtt J. R. R. Tolkien legendás fantasy-trilógiája második részének filmfeldolgozását, mely a "A Gyűrűk Ura - A két torony" címet viseli. A várva-várt 179 perces epizód díszes bemutatóján megjelenik többek között a Frodót alakító Elijah Wood és a másik főszereplő, Liv Tyler is.

Tolkien
A Gyűrűk Ura-trilógia továbbá elő- és utótörténeteinek szerzője, J. R. R. Tolkien nem írónak, hanem nyelvtudósnak készült.

1892-ben született Dél-Afrikában, de még gyermekkorában visszaköltöztek Angliába. 1925-ben az angolszász és óangol nyelv professzora lesz. 1937-ben adják ki első regényét, a Gyűrűk Ura előzményét, a Babó-t. A Gyűrűk Ura trilógia első két része 1954-ben jelenik meg, és a következő évben kerül kiadásra a befejező könyv. 1962-ben jelenteti meg a Bombadil Toma kalandjait. 1972-ben, Oxfordban díszdoktorrá avatják. Utolsó könyve, a Középfölde történelmét részletező A Szilmarilok (csak hardcore rajongóknak!) halála után négy évvel kerül kiadásra, 1977-ben.

A Gyűrűk Ura 1965-ös amerikai kiadása után lesz világhírű, elnyeri Az Évszázad Legjobb Könyve címet is. A trilógia magyarul Göncz Árpád és Réz Ádám fordításában olvasható.

A New York-i premiert holnap egy másik követi Torontóban, ezután pedig Európába is eljönnek végre a kalandor hobbitok. A szuperprodukciót a kontinensen először Párizsban mutatják december 10-én, majd másnap Londonban. Magyarországon csak januártól láthatjuk Frodo és Gandalf újabb kalandjait.

A trilógia első része a tavalyi év egyik legnagyobb üzleti sikerét hozta a gyártó New Line Cinema filmstúdiónak. "A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége" - Harry Potter után másodikként - összesen 860 millió dollárt kaszált világszerte, ezzel az előkelő ötödik helyet szerezve meg magának az öröklistán. A varázslótananonccal szemben a hobbitok azonban filmes sikereket is arattak, hiszen számos elismerés mellett a film négy Oscar-díjat is besöpört.

A trilógia jövő decemberben teljesedik ki, hiszen ekkor mutatják be a harmadik "A Király visszatér" című befejező részt. A három évre elhúzott bemutatósorozat ellenére mindhárom produkciót egyszerre forgatták még 2000-ben Új-Zélandon. Az összesen háromszáz millió dolláros filmtriászt Peter Jackson rendező álmodta vászonra, a Tolkien-rajongók legnagyobb megelégedésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?