Aliz
6 °C
14 °C

Arany Málna díj a legrosszabb filmnek

2002.02.12. 14:02
Ahol a legjobb filmeket díjazzák, ott a legrosszabbakat is meg kell említeni. Így van ez már 22 éve Hollywoodban, ahol minden esztendőben, egy nappal az Oscar-díjak átadása előtt, a filmkritikusok kiosztják az Arany Málna-díjat, a legpocsékabb alkotásoknak és alakításoknak.
Az Arany Málna-jelölések ötös filmlistáján találjuk az Elvis-utánzókról szóló 3000 mérföld Gracelandig című filmet, Mariah Carey Csillogását, a minden idők legnagyobb háborús filmjeként reklámozott Pearl Harbort, a Freddy-re ujjal mutogatnak című komédiát és a Sylvester Stallone főszereplésével készült Elhajtva című mozit. A Freddyt alakító Tom Green akár Málna-halmozó is lehet: jelölték mint a legrosszabb színészt, rendezőt, forgatókönyvírót, sőt páros alakítót is a filmben látható állatkínzások miatt. A Freddyt John Wilson, az Arany Málna-alapítvány vezetője úgy értékelte, mint az ízléstelenség, az alpári humor legújabb mélypontját. "Remélem, Tom Green megkapja az összes létező díjat, mert nem szabad többé filmeznie" - mondta Wilson a Reutersnek.

Rangos társulat

Mariah Carey minden szinten porig lett sújtva
Green mellesleg rangos mezőnybe került: vetélytársai Ben Affleck, Kevin Costner, Keanu Reeves és John Travolta lesznek. Affleck-nek még itt is vetélkednie kell John Hartnettel Kate Beckinsale-ért, mint a Pearl Harborban. Mindkét kombináció Arany Málna-esélyes.

Mariah Carey filmdebütálását porig sújtotta a kritika - ez volt az egyik oka az énekesnő depressziójának. De a "málnások" nem kímélték pályatársnőjét, Jennifer Lopezt sem, sőt célba vettek olyan, mostanság nagy sztárkultusznak örvendő hölgyeket is, mint Penelope Cruz, Charlize Theron és Angelina Jolie. Ez utóbbi a Lara Crofttal és az Eredendő bűnnel vívta ki a zsűri "elismerését".

Oscaros a málnásban

Stallone, aki 2000-ben már elnyerte az évszázad legrosszabb színésze díjat, most a forgatókönyvíró, produceri, színészi kategóriában jelölt, de partnerével, Burt Reynolds-szal együtt "párosban" is indulnak.

Az Arany Málna-díjat március 23-án osztják ki Los Angeles-ben. Volt már arra példa, hogy egy-egy film alkotóit, vagy szereplőit mindkét gálán a színpadra szólítják. Most sem kizárt ilyen szavazás - például az amerikai hazafias érzelmeket felkorbácsoló Pearl Harbor esetében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?