Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három Mátyás-forgatókönyvet vásárol meg a kultusztárca

2002.01.29. 16:53
Három irodalmi forgatókönyvet vásárol meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a Mátyás-filmre kiírt felhívásra beküldött 36 érvényes pályamű közül, miután Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter elfogadta a pályázatok elbírálására összehívott bizottság állásfoglalását.
A tájékoztatás szerint, a minisztérium 500-500 ezer forintot fizet a pályaművekért, mely összegért egyben az írásokkal kapcsolatos jogokat is megveszi a pályázótól. A győztes pályamunkákat Andreas Johanna Rózsa jeligével Árpás Károly (Szeged), Promontor jeligével Gasparovich László (Budapest), Süti jeligével Komár István (Budapest) nyújtotta be.

A nyertesekről
A szegedi gimnáziumban tanító Árpás Károly több mint száz művet publikált eddig, elsősorban a magyar nyelvtan és irodalom témájában. Árpás az észt művelődéstörténet doktora, több nemzetközi, hazai és helyi tudományos társaság tagja.

Gasparovich Lászlónak szintén több könyve jelent már meg (köztük a Budapest ostroma, 1999-ben), többször részesült már a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásában, 2000-ben Az utcabál című forgatókönyv megírásához 300 000 forintos támogatást kapott.

Komár István filmrendezô-operatôr, a Szellemkép Iskola oktatója. Durst Györggyel közösen készített Freeport című filmjét 1999-ben a 31. Magyar Filmszemlén mutatták be.

A film költségvetése egyelőre ismeretlen

Amint azt a sajtóiroda illetékese az MTI-nek elmondta, a pályaműveket öttagú zsűri értékelte. A bizottság tagja volt Várhegyi Attila, a tárca korábban lemondott politikai államtitkára, André Szőts producer, Sándor Pál rendező, Fonyó Gergely rendező, és Giorgio Pressburger, a budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatója. A grémium javaslattétele után a végső döntést Rockenbauer Zoltán miniszter hozta meg.

A miniszter a pályázat elbírálása után felkérte a bizottság tagjait, hogy tegyenek javaslatot olyan tapasztalt filmforgatókönyv-írókra, akik a nyertes irodalmi művek figyelembe vételével megírnák a majdan elkészülő produkció filmes forgatókönyvének első változatát. Mivel a produkció végleges költségvetése nagyban függ a filmforgatókönyvtől, ezért egyelőre a sajtóiroda munkatársa sem tudott a költségvonzatokról tájékoztatást adni.

Pályázati előzmények
A tárca tavaly szeptemberben hirdette meg a pályázatot a történelmi játékfilmek újjáélesztésének reményében. Ezt megelőzően már több nyilatkozat is elhangzott a Mátyás-filmmel kapcsolatban.

Orbán Viktor tavaly májusban egy szerda reggeli rádióinterjúban a millenniumi filmekkel kapcsolatban nyilatkozta, hogy a 2003-ban bemutatandó - tervezés alatt álló - téma Mátyás királyról szólna, a 2004-es pedig "Bethlen miniszterelnök úrról és koráról kellene, hogy szóljon".

André Szőts, a nemzetközi koprodukcióban készített Napóleon-film egyik producere illetve a mostani pályamunkákat elbíráló testület vezetője szintén a pályázat kiírása előtt nyilatkozott a Mátyás-filmről. Egy augusztusi televíziós műsorban elmondta, már régóta beszélget Szabó Istvánnal közös film lehetőségéről, és "az utóbbi időben szóba került egy Mátyásról szóló forgatókönyv terve."

Nyilvános pályamunkák a minisztériumban

A beérkezett pályaműveket a minisztérium ezer oldalt tartalmazó CD-ROM-on hozza nyilvánosságra, amely február 5-től naponta 10 és 14 óra között hozzáférhető a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (Wesselényi utca 20-22.), az adathordozókat a tárca megtekintés után visszakéri.