Mayát sem Goya hozta

2001.03.02. 18:08
Sajnos nem tudom, miről szól ez a film. Van ugyan benne valami a XIX. század elejének Spanyolországából, szerepel benne Francisco Goya, van itt gyilkosság, intrika, politika, ármány és szerelem, de ez mind csak jó háttérként szolgálhatott volna ahhoz a valamihez, ami valahol lemaradt.
Cigánylányból lett főminiszteri szeretője
Szólhatott volna a film Alba hercegnőről, a már öregedő szépségről, Goya (és még sokan mások) szeretőjéről, akit megmérgeztek. Érdekes egyéniség, de lehet, hogy csak azért tűnik annak, mert az ég világon semmi nem derül ki róla a filmben; kit szeret, miért viselkedik ilyen furcsán és egyáltalán miért csinálja azt, amit csinál.

Lehetett volna a film hőse Goya is, de ő itt csak egy jelentéktelen figura, ami pedig biztosan nem volt. (Egyébként nem kizárt, hogy ő a főszereplő, de jegyezzük meg: ha egy film hősét Francisco Goya-nak hivják, akkor legyen már rendesen megrajzolva.)

Történelmi tabló vagy krimi lehetősége is fennállt, de mindkettő el lett baltázva. Politikai kavarás ugyan van, de épp annyi, hogy csak a korszakban jártasaknak van esélyük a megértésére. A krimi-vonal pedig olyan gagyi mint a Derrick. Mindenkire rávetül a gyanú árnyéka, ám nincs semmi váratlan fordulat.

Ezen kívül kérdések és elvarratlan szálak tömkelege. A magyar cím Goya híres festményére, a meztelen Mayára utal: kiderül, hogy két különböző nő volt a modellje. Alba hercegnő teste ugyanis már nem volt a régi. De ez is úgy derül ki, mintha egyszer már kiderült volna. A film eredeti címe rejtélyes: Volavérant. Többször is elhangzik a filmben, de nem jöttem rá, hogy mit jelent. Persze lehet, hogy ez az én hibám.

De azt sem értem, hogyan lesz, egy vándor cigánylányból egy csapásra a főminiszter kitartott szeretője, és miként hord hirtelenjében fűzőt és tud úgy késsel villával bánni, mint egy született úrinő? És miért lázad a király fia a király ellen? És kit szeret Goya? Csupa kérdés és csupa olyan epizód, amelynek a hátterét nem ismerjük, és csak megértés helyett csak nézünk, mint a moziban.

De azért vannak a filmben szép jelenetek: kocsikázás a spanyol tájban. És vissza.