Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ismét lesz Mediawave

2003.04.17. 15:47
Kapcsolódók (1)
Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Mediawave elnevezésű vizuális művészeti fesztivált.
Április 25. és május 6. között ismét megtartják a Mediawavet, másnevén a Fényírók fesztiválját. A tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi vizuális művészeti seregszemle idei központi témája: a nő a művészetben.

A pár éve még csak Győrre korlátozódó programsorozatnak idén a központi helyszín mellett Budapest, Csorna, Kapuvár, Komárom, Vének, illetve a határon túli Dunaszerdahely, Révkomárom, Kolozsvár és Szabadka ad majd otthont. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató a szervezők szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvény nemzetközi és nemzeti filmversenyében 115 alkotást vetítenek le. A fesztivál Panoráma programjában egyebek mellett európai játékfilmek, dokumentumfilmek és háborúellenes alkotások is láthatók lesznek majd.

A rendezvénysorozat központi témájához igazodva "női szellemiségű", női témákkal foglalkozó filmválogatásokat is bemutatnak; és a zsűriben ezúttal a világ minden tájáról - Irán, Egyesült Államok, Japán, Szerbia-Montenegro - érkező hölgyek foglalnak majd helyet. A zsűri tagja lesz többek közt Enyedi Ildikó filmrendező, Basak az European Film Festival igazgatója, és Kathy Altieri az amerikai Dreamworks Pictures művészeti igazgatója.

A filmvetítések mellett számos egyéb kulturális programmal is várják az érdeklődőket, így lesznek koncertek, tánc- és színház előadások, valamint képzőművészeti és fotográfiai kiállítások is.

Az eseménysorozat keretében rendezik meg Tánchullámok" címmel a Kortárs és Orientális Táncfesztivált, amely Magyarország és környező államok táncművészetéből nyújt áttekintést. Emellett a fesztivál ideje alatt tartják a Kelet-Közép-Európai Jazztalálkozót is.

A képzőművészeti programok között kapott helyet az I. Magyar Látványtár tárlata. A bemutatón mintegy 40 alkotó másfél száz munkáját tárják a közönség elé. Az érdeklődők többek között Anna Margit, Berhida Mária, El Kazovszkij, Gulácsy Lajos, Korniss Dezső és Swierkiewicz Róbert műveit tekinthetik meg.