Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mégis bemutatják Moore Bush-ellenes filmjét

2004.06.02. 10:55
A Walt Disney tiltása ellenére a Miramax vezetői a mozikba juttatják az Egyesült Államokban június végén Michael Moore Fahrenheit 9/11 cannes-i díjnyertes Bush-t bíráló filmjét. Bob és Harvey Weinstein 6 millió dollárért megvásárolták saját cégüktől a forgalmazási jogokat.
A dokumentumfilm vetítése június 25-én kezdődik. Michael Moore azt kívánta, hogy az idei cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjjal kitüntetett alkotás mozikba kerülésére - jelképesen - a július 4-i amerikai függetlenség napját megelőző hét végén kerüljön sor.

A Walt Disney társaság korábban megtiltotta a Miramax filmstúdió számára Michael Moore új dokumentumfilmjének a terjesztését, amelyben a rendező élesen bírálja George Bush amerikai elnököt. A Disney egy évtizede vásárolta meg a Miramaxot.

A Disneyt tavaly májusban azonnal élesen bírálni kezdték konzervatív körök, amint kitudódott, hogy a Miramax fogja finanszírozni a filmet, miután Mel Gibson stúdiója, az Icon Productions kihátrált mögüle.

A Disney, valamint Bob és Harvey Weinstein, a Miramax két vezetője - a film legfőbb befektetői - csak a múlt héten tudtak megegyezésre jutni. Ennek megfelelően a Weinstein fivérek magánszemélyként, saját zsebből fizették ki a film jogait, értesülések szerint mintegy 6 millió dollárért.