Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moore Oscart akar

2004.09.07. 15:45
Az idei Oscar-díjért folyó versenybe Michael Moore is beszállt. A dokumentumfilm-kategória helyett azonban inkább a Legjobb Filmek között indítja a 'Fahrenheit 9/11'-et. Az AP jelentése.
Moore azzal vádolja az Egyesült Államok jelenlegi kormányát, hogy a terrorizmus ellen indított háborúi megalapozatlanok és korruptak. Az amerikai demokraták üdvözölték Moore filmjét, a republikánusokat pedig érthető okokból felháborította az eddig dokumentumfilmként emlegetett 'Fahrenheit 9/11'.

"Számomra az igazi Oscar-díj az lenne, ha Bush veszítene a november 2-ai elnökválasztáson" - mondta Moore az Associated Press riporterének egy hétfői telefoninterjú során.

#alt#
Michael Moore
A 6 millió dollárból készült film több mint 117 millió dollár bevételt hozott annak elenére, hogy politikai témája miatt a Walt Disney nem engedte, hogy a társaság részét képező Miramax stúdió forgalmazza Moore filmjét. A kezdeti nehézségek után végül a Lion's Gate vállalta a feladatot.

A nagy falat

Az elnökválasztási kampány hajrájában Moore bejelentése jó stratégiának bizonyulhat az Oscarért folyó versenyben. Igaz, hogy a dokumentumfilmeknek is külön kategóriájuk van az Amerikai Filmakadémia éves gáláján, de a legnagyobb elismerést mégis a Legjobb Film győztese kapja.

A rendező és producertársa, Harvey Weinstein ezért is döntöttek úgy, hogy inkább a legfőbb Oscart célozzák meg. Moore azt is elmondta, hogy ezzel a döntéssel a többi induló dokumentumfilmes esélyeit is javíthatják.

#alt#
Kóla, puska, sültkrumpli
A többi induló, mint például a Magyarországon is vetített 'Super Size Me' vagy az arab hírtelevízókról szóló 'Control Room' nagy sikerrel szerepelt az amerikai mozikban. A 'Fahrenheit 9/11' rendezője, aki egyébként már kapott egy dokumentumfilmes Oscart a 'Kóla, puska, sültkrumpli'-ért, az ő esélyeiket akarta növelni azzal, hogy ebben az évben kiszáll a dokumentumfilmes versenyből.

"Remélem, senki nem sértődik meg ezen. Nem arról van szó, hogy nekem nem elég egy második dokumentumfilmes Oscar. Egyszerűen ez tűnik a legjobb megoldásnak" - magyarázta Moore.

Mozi, tévé, dévédé

Arról is szó esett, hogy a rendező szívesen látná viszont filmjét a tévéképernyőkön, lehetőleg még a novemberi választások előtt. Az Amerikai Fimakadémia szabályzata szerint a televízióban lejátszott filmet automatikusan kizárják a versenyből, ez a kitétel azonban csak a dokumentumfilmekre vonatkozik, a nagyjátékfilmekre nem. A 'Fahrenheit 9/11' DVD-változata a tervek szerint október 5-én kerül az amerikai boltokba és ez is befolyásolhatja a filmre köthető tévés szerződéseket.

Bárki is nyerje a választásokat, Moore szerint maga az a tény, hogy filmje részt vesz az Oscar-díjért folyó versenyben jövő februárban, újra a filmben taglalt problémákra irányítja majd az amerikaiak figyelmét.

"A 'Fahrenheit 9/11' témái, a terrorizmus, a terrorizmus elleni harc vagy az iraki háború sajnos öt hónap múlva is ugyanolyan aktuálisak lesznek, mint napjainkban. Jövőre is itt lesznek" - nyilatkozta a rendező.