Moore Oscart akar

2004.09.07. 15:45
Az idei Oscar-díjért folyó versenybe Michael Moore is beszállt. A dokumentumfilm-kategória helyett azonban inkább a Legjobb Filmek között indítja a 'Fahrenheit 9/11'-et. Az AP jelentése.
Moore azzal vádolja az Egyesült Államok jelenlegi kormányát, hogy a terrorizmus ellen indított háborúi megalapozatlanok és korruptak. Az amerikai demokraták üdvözölték Moore filmjét, a republikánusokat pedig érthető okokból felháborította az eddig dokumentumfilmként emlegetett 'Fahrenheit 9/11'.

"Számomra az igazi Oscar-díj az lenne, ha Bush veszítene a november 2-ai elnökválasztáson" - mondta Moore az Associated Press riporterének egy hétfői telefoninterjú során.

#alt#
Michael Moore
A 6 millió dollárból készült film több mint 117 millió dollár bevételt hozott annak elenére, hogy politikai témája miatt a Walt Disney nem engedte, hogy a társaság részét képező Miramax stúdió forgalmazza Moore filmjét. A kezdeti nehézségek után végül a Lion's Gate vállalta a feladatot.

A nagy falat

Az elnökválasztási kampány hajrájában Moore bejelentése jó stratégiának bizonyulhat az Oscarért folyó versenyben. Igaz, hogy a dokumentumfilmeknek is külön kategóriájuk van az Amerikai Filmakadémia éves gáláján, de a legnagyobb elismerést mégis a Legjobb Film győztese kapja.

A rendező és producertársa, Harvey Weinstein ezért is döntöttek úgy, hogy inkább a legfőbb Oscart célozzák meg. Moore azt is elmondta, hogy ezzel a döntéssel a többi induló dokumentumfilmes esélyeit is javíthatják.

#alt#
Kóla, puska, sültkrumpli
A többi induló, mint például a Magyarországon is vetített 'Super Size Me' vagy az arab hírtelevízókról szóló 'Control Room' nagy sikerrel szerepelt az amerikai mozikban. A 'Fahrenheit 9/11' rendezője, aki egyébként már kapott egy dokumentumfilmes Oscart a 'Kóla, puska, sültkrumpli'-ért, az ő esélyeiket akarta növelni azzal, hogy ebben az évben kiszáll a dokumentumfilmes versenyből.

"Remélem, senki nem sértődik meg ezen. Nem arról van szó, hogy nekem nem elég egy második dokumentumfilmes Oscar. Egyszerűen ez tűnik a legjobb megoldásnak" - magyarázta Moore.

Mozi, tévé, dévédé

Arról is szó esett, hogy a rendező szívesen látná viszont filmjét a tévéképernyőkön, lehetőleg még a novemberi választások előtt. Az Amerikai Fimakadémia szabályzata szerint a televízióban lejátszott filmet automatikusan kizárják a versenyből, ez a kitétel azonban csak a dokumentumfilmekre vonatkozik, a nagyjátékfilmekre nem. A 'Fahrenheit 9/11' DVD-változata a tervek szerint október 5-én kerül az amerikai boltokba és ez is befolyásolhatja a filmre köthető tévés szerződéseket.

Bárki is nyerje a választásokat, Moore szerint maga az a tény, hogy filmje részt vesz az Oscar-díjért folyó versenyben jövő februárban, újra a filmben taglalt problémákra irányítja majd az amerikaiak figyelmét.

"A 'Fahrenheit 9/11' témái, a terrorizmus, a terrorizmus elleni harc vagy az iraki háború sajnos öt hónap múlva is ugyanolyan aktuálisak lesznek, mint napjainkban. Jövőre is itt lesznek" - nyilatkozta a rendező.