Megosztja Amerikát a Cannes-i nagydíjas rendező

2004.05.23. 15:58
Könyveiből több millió példányt adtak el, filmjei milliókat hoztak, mégis nem csak a konzervatívok, de a baloldali értelmiségiek is támadják Michael Moore-t, aki sokak szerint populitsa, sőt hazudik.
Az 57. Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma nagydíjával kitüntetett Michael Moore sem mondhatja magáról, hogy próféta saját hazájában. Az amerikai dokumentumfilm- és tényirodalom vitriolos stílusú provokátorát nagyon is ellentmondásos személyiségnek tartják hazájában.

Iraktól az elnökválasztásokig, a terrorizmustól a fegyverviselésig egyetlen nagy kérdés sem hagyja hidegen Michael Moore-t. A sapkás pamfletszerző nemcsak könyveivel és filmjeivel, hanem internetes honlapján és lenyűgöző e-mail-hálózatán keresztül teszi közzé maró véleményét a legkülönbözőbb témákról, és közönsége évről évre növekszik.

Tarantino, Moore és az Arany Pálma
Növekvő hírneve ellenére Michael Moore az Egyesült Államokban továbbra is marginálisnak számít, ritkán szerepel a nagy tv-csatornák műsorában és a legfőbb amerikai lapokban. Ugyanakkor az amerikai baloldali értelmiség is mintha óvakodna ettől a kordában nehezen tartható "közírótól", akinek gondolatai túlságosan is felforgatóak. Mint a The Los Angeles Times írta róla a közelmúltban: a sors iróniája, hogy Moore-t, aki az egyik legfőbb baloldali hang az országban, legalább annyira támadják a haladó erők, ha nem jobban, mint a konzervatívok." Moore szerint viszont a baloldal fő hangadóit "zavarba ejti az ő munkásszármazása" és "átlagamerikai populizmusa". "Több millió olyan amerikai létezik mint én, olyan vagyok, mint ő" - jelentette ki Cannes-ban a 9/11 Fahrenheitért kapott Arany Pálma átvételekor.

Támogatása akár kellemetlen is lehet, mint ahogyan azt Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a demokrata párti elnökjelöltségtől hamar visszavonult politikus tapasztalhatta. Clark januárban még örült, hogy olyan ember áll melléje, aki "amerikaiak millióinak ad ihletet", ezt követően azonban hamarosan elhatárolta magát tőle, miután Moore "katonaszökevénynek" nevezte a vietnami háborús szolgálat alól kibúvó és hazai kötelezettségét is csak részben teljesítő George Bush elnököt. Kijelentései nyomán Bush tábora és a konzervatív sajtó ellentámadásba lendült. 2003. márciusában a rendező a hollywoodi Oscar-gálán, ahol a legjobb dokumentumfilmért járó aranyszobrot vehette át, éles kirohanást intézett a Fehér Ház ellen az iraki háború miatt. "Szégyellje magát, Mr. Bush!" - kiáltotta, miközben a közönség egy része fütyülni kezdett. Később Moore így magyarázkodott: "Az a csodálatos ebben az országban, hogy mindenki kimondhatja, amit gondol".

Alig több mint egy évvel később a Fehér Ház szóvivője szinte szó szerint ugyanígy reagált Michael Moore Cannes-i Arany Pálmájára.

A rendező öröme nem lehet felhőtlen a nagy elismerés után sem: egyelőre nem biztos, hogy bemutathatja az Egyesült Államokban 9/11 Fahrenheitet még a november 2-i elnökválasztások előtt. A floridai érdekeltségei révén a Bush-családhoz közel álló Disney-cég ugyanis megtiltotta a hozzá tartozó Miramax-nak, a film producerének az észak-amerikai forgalmazást, új forgalmazó pedig mindeddig nem akadt.