Michael Moore megköszönte Bushnak az Aranypálmát

2004.05.23. 11:02
A dokumentumfilmjével cannes-i nagydíjat nyert Moore Bushnak és Donald Rumsfeld védelmi miniszternek mondott köszönetet, Quentin Tarantino, a zsűri elnöke viszont hangsúlyozta, hogy a rendező nem politikai nézetei miatt kapta az Aranypálmát.
Michael Moore, az 57. cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát nyert film, a Fahrenheit 9/11 rendezője reményét fejezte ki, hogy George Bush amerikai elnök nem perecet evett, amikor szombaton a híreket hallgatta.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat a Bush-kormányt élesen bírálva taglaló dokumentumfilm rendezője a szombati díjátadást követő sajtótájékoztatóján ironikusan köszönetet mondott "színészeinek", George Bushnak, Dick Cheney alelnöknek, Donald Rumsfeld védelmi miniszternek és Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettesnek.

Michael Moore
Michael Moore reményét fejezte ki, hogy "senki nem mondja meg az elnöknek, hogy ő nyerte a díjat, amíg perecet eszik". A rendező arra az esetre utalt, amikor Bush elnök 2002 januárjában egy baseballmérkőzés nézése közben rövid időre eszméletét vesztette, mert megakadt a torkán egy sós perec.

A rendező reményét fejezte ki, hogy a film még a nyáron a mozikba kerül.

"Mit tettetek? Le vagyok taglózva! Köszönöm!" - mondta még a bejelentést követő tízperces ováció után a Fahrenheit 9/11 rendezője. "Ezzel gondoskodtok arról, hogy az amerikaiak is megnézzék ezt a filmet" - utalt még a díj átadásakor Moore arra, hogy a Disney-hez tartozó Miramax stúdió nem vállalta a forgalmazást, így a tervezett július 4-ei amerikai bemutató ténye kétséges lett.

Michael Moore idézte, mit mondott neki a zsűri elnöke, Quentin Tarantino amerikai rendező a díj átadásakor: "Szeretnénk, ha tudná, hogy filmje politikai mondanivalójának nincs köze a díjhoz. Azért adtuk önnek a díjat, mivel nagy filmet csinált."

A Michael Moore Busht bíráló dokumentumfilmjének ítélt Arany Pálma arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok "szabad ország, ahol mindenkinek joga van elmondania, amit akar" - vélte szombaton a Fehér Ház.

"Ez egy szabad ország. Amerika ezért nagy ország: mindenkinek joga van elmondani, amit akar" - közölte telefonon Bush elnök crawfordi birtokáról Suzy DeFrancis fehér házi szóvivő.

A Fahrenheit 9/11 az első dokumentumfilm, amely 1956 óta Arany Pálmát nyert Cannes-ban: akkor a díjjal Jacques-Yves Cousteau A csend világa című filmjét ismerték el.

Az idei cannes-i fesztiválon a Fahrenheit 9/11-en kívül még egy dokumentumfilm volt versenyben: az amerikai Jonathan Nossiternek a bor világával foglalkozó Mondovino című alkotása.