Toronymagasan vezet itthon a Két torony

2003.01.24. 02:44
Magyarországon mindenki a Gyűrűk Ura második részére kíváncsi, Amerikában viszont már egy kenguru bárgyú története termeli a legnagyobb profitot.
A bemutató utáni második héten sem csökkent a Gyűrűk Ura-trilógia második részének népszerűsége, így a január 16-a és 22-e közti időszakban is a hős hobbitok erőltetett menetét nézték meg a legtöbben Budapesten. Hét nap alatt 82 496 jegyet adtak el a filmre a fővárosi mozikban, majdnem 73 millió forint értékben, ezzel a Két torony eddigi magyarországi bevétele elérte a 190 millió forintot. A digitális trükkökkel gazdagon megszórt alkotás sikerét jelzi, hogy a ranglista második helyén álló, ezen a héten bemutatott Bazi nagy görög lagzi című etnovígjátékra mindössze 43 701-en voltak kíváncsiak, és csak valamivel több, mint 41 millió forint bevételt hozott.

Hobbitok az élen
Az Egyesült Államokban a két film nézettsége közt nem volt ekkora különbség, hiszen míg a Tolkien-történet 300 milliót fialt egy hónap alatt, addig a görögök mókával, kacagással és ouzóval teli mindennapjait bemutató vígjáték is megtermelte a maga 230 millió dollárját.

A budapesti sikerlista harmadik helyezettje szinte már össze sem vethető a nem túl népes élbollyal; A tökös a török az őr meg a nő című francia akciófilmre ugyanis csak 8215 jegyet sikerült eladni. A Harry Potter és a titkok kamrája pedig még a dobogóról is leszorult, bár a film forgalmazóit legalább az vigasztalhatja, hogy december 5-e óta több mint 260 millió forintot sikerült kisajtolniuk a magyar gyerekekből és szüleikből.

A rangsor töredezettségére jellemző, hogy a héten mozijegyre költött 166 millió forint kétharmadát a két legsikeresebb film megtekintéséért fizették ki a budapesti nézők. A tízes listára egyébiránt csak két európai alkotásnak sikerült felküzdenie magát; a fentebb már említett hosszú című francia film mellett az utolsó előtti helyen álló Beszélj hozzá! büszkélkedhet még ezzel az eredménnyel.

A 22 millió dollárt érő mosoly
Az Egyesült Államokban viszont már túl vannak a Gyűrűk Ura-hisztérián, hiszen a film az előző hétvége adatai alapján már csak az ötödik helyen áll. Az év végi nagy premierek után most bizony panganak az amerikai mozik, amit mi sem jelez jobban, minthogy a lista élén két bárgyú vígjáték, a Kenguru Jack (Kangaroo Jack) és a Nemzetbiztonság Rt. (National Security) tanyázik. Persze nem árt megjegyezni, hogy háromnapos hétvége volt az Államokban, így a rangsor alakulását valószínűleg erősen befolyásolták a szervezett családi mozidélutánok, ezért a hét sikerfilmjei is egyértelműen a fiatalabb korosztályoknak szólnak.

A hétvégén kiosztott Golden Globe dollárra konvertálható hatásairól egyelőre még nincs hír, de a több szobrocskát megkaparintó Chicago 9,7 millió dolláros bevételével a hatodik helyen állt a múlt héten, míg a díjkiosztón szintén jól szereplő Órák (The hours) a kilencedik helyet foglalta el, és 5,7 millió dollárt hozott három nap alatt a minden bizonnyal műértő befektetőknek.