Nagyot zuhant Harry Potter

2004.06.14. 14:53
Ezen a hétvégén is a Harry Potter-széria harmadik részét nézték a legtöbben Amerikában, mégis óriásit bukott a film, hiszen csak fele annyian sem voltak kíváncsiak rá, mint egy héttel ezelőtt.
Ugyan az amerikai jegyeladási lista élén ezen a héten is a Harry Potter és az azkabani fogoly című film áll, a J. K Rowling regényeit filmre adaptáló Warner Brothers mégsem lehet elégedett, hiszen a varázslótanonc harmadik részének bevételei egy hét alatt óriásit zuhantak, 62,6 százalékkal kevesebben nézték meg, mint egy hete. Míg ugyanis a film alkotói a bemutató hetében 113,5 millió dollárt zsebeltek be, addig ezen a héten mindössze 44,6 millió dollár bevételt könyvelhettek el a stúdió könyvelői, és ebből is 35,1 millió csak a hétvégén folyt be.

Siker vagy bukás?

A 130 millió dolláros költségvetésből készült film ennek ellenére már most nyereséges, hiszen két hét alatt 158 milliót fialt csak az Egyesült Államokban, és számítások szerint további 113,5 milliót a világ más tájain.

Tekintse meg képeineket!
Az első két résszel is harcban áll a Harry Potter és az azkabani fogoly, és a csata végkimenetele egyelőre még nem egyértelmű, hiszen míg az első epizód majdnem 29 millióval több bevételt termelt az első tíz napban, a Titkok kamrája alcímet viselő második rész azonban 10 millióval máris lemeradt.

A héten a második helyre a Sötétség krónikája futott be Vin Diesel főszereplésével. A 105 millió dolláros költségvetésből készülő akciófilm a premier hétvégéjén 24,6 millió dolláros eredményt ért el.

Shrek a csúcson

A listán őt követi a Shrek 2, amelyre 36,7 százalékos zuhanás után ugyan csak 24 millió dollárért váltottak jegyet a héten, eddigi diadalmenete azonban számos rekordot megdöntött. A zöld ogre újabb kalandjait bemutató alkotás 354 millió dolláros összbevételével minden idők legnagyobb bevételű animációs filmjévé nőtte ki magát, lehagyva a kategóriát eddig vezető Némó nyomában-t, amelynek majdnem egy hónap alatt sikerült csak összekuporgatnia a maga 339,8 millió dollárját.

A Shrek ezzel az eredménnyel máris minden idők kilencedik legjövedelmezőbb filmje az Egyesült Államokban, olyan alkotásokat megelőzve, mint például a Gyűrűk Ura - Két torony, és többek közt magának tudhatja a legnagyobb szombati bevételt elérő film megtisztelő címét is.

Futottak még

A lista negyedik helyén a Stepfordi feleségek című hetvenes évekbeli film remake-je áll a maga 22,2 millió dolláros bevételével. A Nicole Kidman főszereplésével forgatott, robotokra cserélt asszonyokról szóló sötét humorú vígjátékot pedig a Garfield című képregény-sorozat játékfilm verziója követi 21,7 millió dolláros árbevételével.

A Holnapután ezúttal a hatodik helyre futott be, a világvége filmre csak 14,5 millió dollárt értékben váltottak jegyet, de a premier óta eltelt három hétben már több mint 153 milliót kaszált.