A Szép napok sikere Locarnóban

2002.08.13. 17:37
Ezüst Leopárdot, a "legjobb első vagy második filmnek" járó díjat kapta a Szép napokért a svájci Locarnóban, a világ negyedik legrangosabb fesztiválján Mundruczó Kornél, amelyet augusztus 11-én, ma este 9-kor vehetett át az ünnepélyes díjkiosztón. A filmhu Mundruczóval készített beszélgetéséből kiderült: a Szép napokat a külföldi zsűrik jobban értékelték. A 33. Magyar Filmszemlén a magyar zsűri megosztott különdíja mellé elnyerte a Külföldi Kritikusok Gene Moskowitz-díját. A másodfilmes Mundruczó Kornél 27 éves, jövőre végez a Színművészeti Egyetemen.
"Locarnóban, a világ negyedik legnagyobb 'A' kategóriás fesztiválján inkább művészfilmeket szoktak díjazni. Ez nagyon jó hely egy első-másod-filmes rendező esetében" - mondta vasárnap a filmhunak adott telefoninterjúban a Szép napok rendezője.

Mundruczó Kornél
Iain Dilthey német rendező A vágy című filmje nyerte vasárnap a fődíjat, az Arany Leopárdot. Az Ezüst Leopárdot Mundruczó filmjével megosztva az argentin Diego Lerman Hirtelen című fekete-fehér "road-movie"-ja kapta. Taraneh Alldoustit a Taraneh vagyok, 15 éves című iráni film címszereplőjét a legjobb női alakítás Leopárdjával jutalmazták. A legjobb férfialakítás díját Jórjiosz Karajannisz görög színész vehette át Penni Panajotopulu Nehéz a búcsú, apám című filmjének főszerepében nyújtott alakításáért.

Szabó István és Wong Kar-wai nyomában

"Eddig olyan rendezők távoztak Arany Leopárddal Locarnóból, mint Szabó István (Tűzoltó utca 25.), a honkongi Wong Kar-Wai (Csungking expressz) vagy a mostani zsűritag, az iráni Jafar Panahi (A tükör) - sorolta a magyar rendező. - Az külön megnyugtató, hogy lehet egy ilyen nem feltétlen környezetbarát filmet készíteni, hogy egy nem közönségfilmre is van fórum. Ez meggyőzőtt arról, hogy továbbra is ebbe az irányba menjek tovább."

"Nagyon jó érzés, főleg a magyar fogadtatás után, hogy egy ilyen rangos zsűri így döntött a filmemről - tette hozzá Mundruczó. A zsűri elnöke a Golden Globe nyertes Senkiföldje című bosnyák film producere, Cedomir Kolar volt. A nemzetközi zsűri tagjai között volt Tarr Béla rendező is, akinek eddigi műveit a locarnói közönség szintén jól fogadta. Mundruczó elmondta, hogy Tarr Bélával nem tudott beszélni a filmjéről, mert "a döntés után hazament, a díjazás előtt pedig nem mondhatta el a véleményét." Tarr Béla mellett a zsűri tagjai Bruno Ganz színész, a nálunk is jól ismert iráni filmrendezô, Jafar Panahi, az indiai színész-producer Aamir Kahn, Emanuel Levy filmkritikus és Niloufar Pazira színésznő.

Tóth Orsolya
Az 55. Locarnói Nemzetközi Fesztiválon huszonegy versenyfilm vett még részt augusztus 1. és 11. között, köztük számos világpremier. A Szép napok a nyitónapon szerepelt. A locarnói bemutatón a rendező tapasztalata szerint "nem szaladgáltak ki a teremből a nézők, mint Magyarországon. 2200-an látták. Döbbent csend volt a vetítés alatt, utána pedig sorban jöttek gratulálni. A két főszereplő lánynak Tóth Orsolyának (aki a magyar Szemlén a legjobb karakterszereplőnek járó díjat kapta a filmért) és Wéber Katának is nagy sikere volt a külföldi újságírók körében. Nagy pörgés volt körülöttük."

Új irányok

Mundruczó a következő filmjeiről annyit árult el, hogy "más lesz, mint az előzőek. Mintahogy eddig is mindegyik - a Nincsen nekem vágyam semmi, az Afta, a Szép napok - mind formában, mind történetvezetésben különbözött egymástól. Ne szokjanak meg a nézők tőlem egy nyelvet - fogalmazott a színészből lett rendező. - A 78-as éjszakai vonalán játszódó hat epizódos szkeccsfilmből - melynek Budai György a producere - az én részem, egy rövid opera-film lesz." Török Feri hétfőn kezdi el a szkeccsforgatást, aztán Pálfi György, Jancsó Miklós, Schilling Árpád, Bodó Viktor csinálja a többi részt. A tervek szerint Mundruczóé készül el utolsónak.

"Én még járok az egyetemre, úgyhogy télen fogom forgatni a vizsgafilmemet - árulta el a további terveiről. - Remélem jövő nyárra pedig összejön a nagyjátékfilmemre a pénz, hogy elkezdhessem. Az elvem: amikor csak kameraközelben van az ember, használja ki."

A Szép napokat Edinburgh-ban, Torontóban, valamint a szeptember 26. és október 11. között megrendezendô Vancouveri Filmfesztiválon is bemutatják. A film emellett meghívást kapott Chicagóba és Montrealba is, a New Cinema New Media mustrára. "Ezekután biztos még több fesztiválra is meghívják" - mondta erről a rendező, majd hozzátette: "de igazából Magyarországon szeretném mielőbb bemutatni, hogy lássa végre az itthoni közönség is."

film.hu