Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Német újhullám az Örökmozgóban

2002.02.12. 12:21
Az utóbbi három év német filmterméséből mutatnak be válogatást az Örökmozgó Filmmúzeumban, február 16-28 között.
Az Új német filmek című, február végéig tartó sorozatban helyet kapott vígjáték, dráma, a legújabb kori német történelemmel és szociális kérdésekkel foglalkozó alkotás, családi vígjáték, illetve thriller is - tartalmazza a műsorajánló.

A Max Fa:rberböck rendezte Aimée és Jaguár 1943-ban, Berlinben játszódik. Az alkotás Erica Fischer számos nyelvre lefordított önéletírásából készült. Maria Schrader, valamint Juliane Köhler a filmben nyújtott alakításáért az 1999. évi Berlini Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat kapott.

A rendőrnő című film történetének helyszíne Rostock egyik külvárosa. Főszereplője, Anna az NDK-s időkből megmaradt lepusztult lakótelepi körzet rendőrségén kezd dolgozni azzal a naív hittel, hogy munkája során segíthet az embereken. Andreas Dresen alkotását vasárnap tűzik műsorra.

Az Emil és a detektívek című Erich Ka:stner regény legújabb filmváltozata készült el Franziska Buch rendezésében. A forgatókönyvet is jegyző alkotó "az ezredforduló modorában modernizálja" a történetet. Werner Herzog rendező Kedvenc ellenségem című munkájában egykori művésztársára, az 1991-ben elhunyt Klaus Kinski színészre emlékezik.

Az 1999-ben készült személyes hangú dokumentumfilm egy rendkívüli színészegyéniség portréja és egy különös barátság története. England! a címe Achim von Borries két éve készült filmjének. Főszereplője, Viktor a csernobili atomkatasztrófát követően a területre vezényelt több ezer szovjet fiatal katona egyike.

A sugárfertőzést szenvedett fiatalember tudván, miszerint nincs sok ideje hátra, Berlinbe utazik barátjához, hogy régi vágyukat valóra váltva együtt elutazzanak Angliába. A kísérlet című "fájdalomküszöböt súroló" pszichothriller megtörtént eseményeken alapul.

Elég erős vagy? - tartalmazza egy rejtélyes szövegű újsághirdetés, tudományos kísérlethez jelentkezőket keresve. Mivel a felhívás nagy pénzzel kecsegtet, a csapat hamarosan összeáll, noha az önkéntesek a feladatot csak a későbbiekben tudják meg.

Szerepel még a mustrán a be.angeled című film, ami nyolc, mozaikszerűen kapcsolódó történet füzéréből álló, s a 2000-es berlini Love Parade-n forgatták. Az érdeklődők láthatják még az Alaska.de; a Vénusz és Mars, illetve a Berlin is in Germany című alkotásokat.