Lopta a Disney Nemót?

2004.01.28. 12:40
Szerdán lesz az első meghallgatás abban a perben, amit Franck Le Calvez francia rajzoló-meseíró indított a Disney és a Pixar ellen. Le Calvez azt állítja, hogy az amerikai filmes cég lenyúlta az ő 1995-ben levédetett bohóchal-figuráját és a sztori fontos elemeit.
Úgy tűnik, ezúttal nem olyan ügyről van szó, amikor valaki meg akar vágni egy világcéget némi dohányra. A rajzoló ugyanis azért indított pert, mert több francia könyvesbolt egyszerűen levette a polcokról a "Pierrot, a bohóchal" című könyvét, attól tartva, hogy a Disneynek nem fog tetszeni a hasonlóság.

Öt évig házalt

Le Calvez 1995-ben védette le a Pierrot-figurát, és házalni kezdett különféle animációs stúdióknál egy filmtervvel. A sztorira azonban sehol sem buktak, így 2000-ben úgy döntött, hogy első lépésként mesekönyvet állít össze a halacska kalandjaiból.

Mire az első Pierrot-s kötet a boltokba került (azóta írt egy folytatást is), a Disney egyébként elkészült a Nemóval.

Félárva kopoltyús

A rajzoló keresetében azt állítja, hogy a Disney-Pixar nem csak a figurát, de a sztori fontos elemeit is tőle lopta. Nemóhoz hasonlóan Pierrot is egy rózsaszín virágállat karjai között lakik és szintén félárva, mert Liona, a skorpióhal megette a család felét. Innen indulnak a kalandok, amelyek már eltérőek, de az amerikai alkotásban feltűnik több olyan mellékszereplő - mint a garnéla, vagy a doktorhal - akiket állítása szerint Le Calvez talált ki.

Ügyvédje szerint a vázlat az 1995 és 2000 közötti időszakban kerülhetett a Disney kezébe, hiszen a francia alkotó ekkoriban jó néhány stúdiót és producert megkeresett az ötlettel.

A Nemo világszerte 670 millió dollár bevételt hozott a Disney-nek és négy Oscarra jelölték.

Le Calvez meg akarja akadályozni, hogy a Disney tovább árulhassa a Nemo figurájával díszített ajándéktárgyait. Az amerikai cég tagadja, hogy szerzői jogokat sértett volna.