Árpád
-2 °C
4 °C

Hármas fölé

2000.05.30. 20:45
Nekem minden Meg Ryan-film tetszik. Nagyon nehéz nekem Meg Ryan-t kritizálni, mert Meg Ryan egyáltalán nem lehet rossz. Mi lehetne rossz benne? - gondoltam addig, míg meg nem néztem a Női vonalakat.
Lespórolták a befejezést
A történet egyszerű. A már gyerekbe lement szenilis papa (Matthau, akivel kapcsolatban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy még él) halálán van. A lányai viszont tojnak a fejére, kivéve Eve-t (Ryan), aki még saját élete rovására is megpróbál segíteni rajta. Hiába. A másik két gyerek (Keaton és Kudrow) főleg magával van elfoglalva, és azt vallják, hogy Ryan csak kompenzál, amikor a beteg papával törődik. Később, Ryan közreműködésével mégis rá-ébrednek, hogy mekkora szenyók voltak mostanáig, és meglátogatják a papát, aki akkor meg már éppen meghal. A lányok kibékülnek, és egy ilyen nagy közös, ámbártanárúrba illő, haláltermészetes konyhai lisztdobálásban oldódik fel az évek hosszú során felhalmozódott feszkó. Ennyi.

Pont kezdett volna érdekes lenni, amikor abbahagyták. Egyszerűen lespórolták a befejezést. Pedig meg lehetett volna még mutatni, hogy mi történik másnap reggel, amikor felébrednek, és elmúlik az első eufória és megkönnyebbülés, amit az egymásra találás és a kibírhatatlan papa halála felett éreztek.

Mindegy. Mert Matthau óriási. Vén, tehetséges és szívbemarkolóan őszinte. Nem nagyon törődik a körülötte csetlő-botló színésznőcskékkel. (Kudrowról valószínűleg még nem is hallott, talán Ryanről sem, Keatont meg már elfelejtette.) Csak teszi a dolgát. De egyedül Matthautól még nem lesz jó egy film, ami eredetileg csapatsportnak van kitalálva. A többiek mellől pedig hiányzik egy Keatonnál kevésbé okos, de sokkal határozottabb rendező, aki nem rájuk bízza, hanem megmondja nekik. A különben ragyogó Ryan és Kudrow most ta-nácstalanul téblábolnak, jobb híján önmagukat utánozva, másfél órán keresztül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?