Norvégia megszünteti a szigorú filmcenzúrát

2003.10.02. 09:30
Norvégiában enyhült a filmek szigorú, leginkább erkölcsi és nem szakmai alapon működő cenzúrája. Mostantól már a norvégok is élvezhetik Steven Segal és Schwarzenegger nagyszerű színészi alakításait.
Norvégia nemzeti filmtanácsa feloldotta azt az 1913-ban életbe lépett határozatot, amelynek alapján több száz - elsősorban szexuális illetve erőszakos tartalmú - filmet tiltottak be a skandináv országban. Tom Loeland, a norvég filmtanács elnöke elmondta, a legtöbb filmet morális, nem pedig szakmai indokok alapján tiltottak be a cenzorok. Norvégia azonban a későbbiekben is szigorúan tiltani fogja a kemény pornót a mozikban, tévében, videón és DVD-n is.

A hatályon kívül helyezett törtvénynek köszönhetően viszont a norvégok már hivatalosan is élvezhetik az olyan alkotásokat, mint Steven Segal Lángoló jég című munkája, vagy 1991-ben készült New Jack City.

A lazulás mértékét jelzi, hogy a cenzorok 1955 óta közel 14000 filmet néztek meg, amelyek közül majdnem háromszáz került fel a tiltólistára. Számos filmet tiltottak be 1913 és 1955 között, ezekért azonban még a kormány volt felelős.

Korábban betiltott, most engedélyezett filmek:
Lángoló jég Tökéletes célpont New Jack City Ragadozó 2 Robotzsaru 2 Kommandó Return of the Living Dead

"Manapság a szakmai szempontok sokkal fontosabbak, mint régen" - mondta Loeland.

Az utolsó - 1999-ben - betiltott film az Érzékek birodalma című, 1976-os japán klasszikus volt, amelytől a cenzorok a szexuális aktus naturalista ábrázolása és a szado-mazochizmus miatt tiltották el a norvég polgárokat. 2001-ben, a szabályozás finomításával azonban a film már sugározható volt, igaz szigorúan tizennyolc éven felülieknek.

A filmtanács elnöke szerint éppen itt volt az ideje annak, hogy a filmek törvényi szabályozása illeszkedjen a média megváltozott struktúrájához. A különböző csatornákon áradó filmek egyre több nézőt, egyre egyszerűbben érnek el, emiatt a szigorú szabályozás már nem járna eredménnyel.
Hozzátette, a tanács világosan megkülönbözteti a pornót és a szexuális illetve erotikus tartalmú filmeket.