Félkarú időrablók

2002.02.16. 18:51
Mi a közös Julia Roberts, George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon és Andy Garcia filmes karrierjében? Természetesen az, hogy mindannyian szerepeltek minden idők legunalmasabb kasszafúró-filmjében.
Bevezetés

Alvilági Village People
Ismer(t)ünk egy tehetséges filmest, Steven Soderberghnek híjják. Hollywood jolly jokere ő: volt már operatőr, forgatókönyvíró, vágó, hangmérnök, producer és rendező. Bár egykori kedvencünk a Tripla vagy semmi című """akciófilm""" stáblistáján csak rendezőként és operatőrként szerepel, ez sajnos nem menti őtet felfelé a súlyos vád alól: fájdalmasan unalmasra sikeredett az 1960-ban bemutatott, azonos című kaszinókirablós sztárparádé feldolgozása.

Pedig Soderberghtől joggal várhattuk volna, hogy amihez nyúl, az arannyá válik, vagy legalábbis fényleni fog. A fiatal filmes 1989-ban robbant be a köztudatba a Szex, hazugság, videó című független filmmel, tavaly pedig már konkrét díjesőt zúdítottak két produkciójára: az Erin Brockovich - Zűrös természet és a Traffic bedarált vagy két tucat ilyen-olyan szobrot, sőt - az Oscar történetében rendhagyó módon - Soderberghet duplán jelölték a legjobb rendezői kategóriában. (A Traffic-kal nyert végül.)

Tárgyalás

Az 1960-as eredeti változat plakátja
Mindezek után barátunk fogott egy több mint negyven évvel ezelőtt bemutatott akciófilmet - melyben olyan szórakoztatóipari ősbölények címszerepeltek, mint Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr.-, leporolta a tekercset, megnézte, aztán csak csendben pislogott a vetítőteremben. Soderbergh láthatóan nem sokat fantáziált a remake-n, egyszerűen újraforgatta az egész forgatókönyvet úgy, hogy a film minden egyes kockájára az eredetinél legalább másfélszer több sztár feje kerülhessen.

Ez még nem is lenne probléma, hiszen a kamera előtt feltűnő színészek mind bizonyítottak már, és a díszletül szolgáló Enron-bábel is meglehetős vizuális értékkel bír. A gond mindösze az, hogy a banális alaptörténetet semmivel nem sikerült feldobni, amitől egy kasszafúrós eksön 2002-ben még működhetne. A film menete így a következő részekre osztható: 'Danny' Ocean (George Clooney) alig szabadul ki a börtönből, rögtön belefog egy Las Vegas-i kaszinórablás megszervezésébe Russ (Brad Pitt) segítségével. A tizenegyfős csapat castingolása konkrétan egy óráig tart, de ekkorra legalább megvan mindenki: kínai akrobata, ex-FBI-os elektronikai zseni, robbantós feka, alkarnyi nyakláncokkal feldíszitett "kemény zsidó", tufa mormon testvérek - akárcsak egy alvilági Village People. A második órában következik a rablás in concreto - olyan unalomig ismert klisékkel, mint a lézerrel védett széfterem akrobatikus kijátszása, biztonsági videolánc meghekkelése, biztonsági ember átverése álruhában stb. Csíramentes unalom.

Julia Roberts csak hívószóként funkcionál a moziplakátokon
Hiába, a rossz és rosszul elmesélt történetet még a legjobb színészek sem tudják megmenteni: a semmitmondó szerepet játszó Matt Damon helyett bárkit odaállíthattak volna a kamera elé, és Julia Roberts is inkább csak hívószóként funkcionál a moziplakátokon, mint egy filmes karakter megszemélyesítőjeként. Egyetlen üde folt Andy Garcia feltűnése, akire a forgatókönyv formájában megjelenő sors egy kaszinóigazgató szerepét osztotta, ehelyett azonban egy betonnal kiöntött óvszert játszik. A szponzort egyelőre nem sikerült megtalálnunk.

Befejezés

A Tripla vagy semmi természetesen sikeres film, anyagi értelemben. Soderbergh azonban mást ért siker alatt: "Nem a hagyományos hollywoodi megközelítéssel nyúlok témákhoz, mert a nézők már belefáradtak az azonos sémájú filmekbe. Úgy érzik, mintha az összeset egy limuzin hátsó üléséről rendezték volna." Reméljük, a következő filmjéhez ki is száll majd az Oscar mellé járó limóból.

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
Színes feliratos amerikai thriller, 116 perc, 2001
Rendező: Steven Soderbergh
Forgatókönyvíró: George Clayton Johnson, Ted Griffin
Operatőr: Steven Soderbergh
Díszlettervező: Keith P. Cunningham
Jelmeztervező: Jeffrey Kurland
Zene: David Holmes
Producer: Jerry Weintraub
Executive producer: Susan Ekins, Bruce Berman
Látványtervező: Philip Messina
Vágó: Stephen Mirrione
Szereplő(k):
George Clooney (Danny Ocean)
Brad Pitt (Dusty Ryan)
Julia Roberts (Contessa "Tess" Ocean)
Matt Damon (Linus Caldwell)
Andy Garcia (Terrence Benedict)
Don Cheadle (Basher Tarr)
Elliott Gould (Reuben Tishkoff)
Casey Affleck (Virgil Malloy)
Carl Reiner (Saul Bloom)
Bernie Mac (Frankie Cattone)
Scott Caan (Turk Malloy)