Kémfilm készül Oszama bin Ladenről

2001.10.04. 13:29
A Miramax hollywoodi filmstúdió már korábban arra készült, hogy filmre viszi a "Crisis Four" című angol kémregényt, amely a nemzetközi terrorizmus feltételezett vezéralakjának, Oszama bin Ladennek tevékenységéről szól - a szeptember 11-i merényletek után azonban módosítani szándékozik a forgatókönyvet.
A stúdió csaknem egy évig tartó tárgyalás után júliusban hozta meg a döntést a film elkészítéséről - jelentette a dpa. New Yorkban Matthew Hiltzik, a Miramax szóvivője a merényletek óta először nyilatkozott a dpa-nak. Elmondta, hogy a New York és Washington ellen elkövetett terrortámadások következtében újból át kell gondolni a leendő film forgatókönyvét. "Olyan jelenet nem lesz a filmben, amelyben bin Laden a levegőbe röpíti a Fehér Házat" - tette hozzá.

A brit bestselleríró, Andy McNab 1999-ben megjelent regénye szerint bin Laden egy angol nő segítségével azt tervezi, hogy lerombolja a washingtoni Fehér Házat, és meggyilkolja az Egyesült Államok elnökét. Mint a szóvivő elmondta, a forgatókönyvíró már megkapta a feladatot, a forgatás kezdésének időpontját azonban még nem tűzték ki. A tényleges terrortámadások után most arról vitatkoznak, hogy milyen változtatásokat eszközöljenek a cselekményen.

McNab könyvének egyes vonatkozásai sajnos keserű valósággá váltak - jelentette ki Hiltzik. Hozzátette, hogy a Disney-konszernhez tartozó stúdió a legnagyobb tapintattal fogja kezelni az anyagot, és nem akciófilmet, hanem kém-thrillert akar készíteni.

Nick Stone, a "Crisis Four" történetének főszereplője a brit titkosszolgálat tagja, aki fel akarja deríteni a bin Laden által felbérelt ügynöknőt. Az író, Andy McNab valamikor maga is a brit titkosszolgálat egyik elit alakulatánál szolgált.