Magyar kísérleti film indul az Oscar-díjért

2003.09.29. 15:28
A Rengeteg biztosan nyerő lenne a minden idők legolcsóbb Oscar-nevezettje versenyben.
A Rengeteg című, sokak által kísérletinek nevezett filmet nevezi Magyarország a következő Oscar-díjért. Fliegauf Benedek nem csak munkája minimalizmusával tűnik majd ki a mezőnyből - a Rengeteg ugyanis hét, jórészt párbeszédekre épülő történetet mesél el - hanem munkájának költségvetésével is. Fliegauf rendezése minden bizonnyal a legolcsóbb Oscar-díjra jelölt filmek örökös rekordere lesz. A filmfőiskolát nem végzett rendező amatőr szereplőkkel felvett alkotása ugyanis 10 millió forintból készült, ami nagyjából huszadrésze egy átlagos magyar, és századrésze egy átlagos amerikai film költségvetésének.

A Rengeteg az autósüldözés hiánya ellenére elnyerte a Magyar Filmszemlén a kritikusok Gene Moskowitz díját, továbbá kitüntették a 2003-as berlini filmfesztiválon is.

Csehek és norvégok

Tudható már, hogy a legjobb külföldi film kategóriába a csehek Ondrej Trojan rendezését, a Zelaryt nevezték, ami már csak azért is fontos, mert eddig három filmjük részesült az Oscar-díj jótéteményeiben. 1997-ben Jan Sverak Kolja című melodrámáját, 1968-ban Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című komédiáját, 1967-ben pedig Kadar Üzlet a korzónját választották a legjobb külföldi filmnek.

Norvégia a Konyhai történetek című munkáját küldte a február 29-én nagyszabású gálába torkolló fesztiválra. Bent Hamer rendezése a tökéletes konyha megtervezésére vállalkozó tudós történetébe avatja be a nézőt.

A zsűri január 27-én dönti majd el, mely filmek kerülnek be végül a nevezettek közé.