Ödön
1 °C
11 °C

Oscar-prológ

2002.03.19. 17:38
Hollywood több mint 8 milliárdos tavalyi bevétellel a zsebében, az Amerika Filmakadémia pedig egy meglehetősen kiélezett kampányidőszak után készül a vasárnapi ünnepre.
Helyi idő szerint kedd este öt órakor zárják le Los Angelesben a 74. Oscar díjkiosztóra beküldött szavazólapok urnáit. A filmakadémiai szavazást bonyolító PricewaterhouseCoopersnek vasárnapig kell összeszámlálnia a huszonnégy kategória versenyzőire leadott voksokat. Reméljük sikerülni fog nekik, és ezúttal a szobrocskáknak sem kél lábuk.

Durvul a kampány

Az Egy csodálatos elme tarolt az Arany Glóbuszon
Az Oscar-díj és a vele járó presztízs természetesen nem csak csillogásról és hírnévről szól. A viszonylag demokratikus jelölési és választási procedúrát megelőzően minden érintett stúdió dollármilliókat ölt a szavazók kegyeinek megnyerésére, azaz komoly kampányt folytattak saját versenyzőjük mennybe menesztése vagy épp a konkurencia lejáratása érdekében.

Egy meggyőző PR-hadjárat nagyban növelheti a versenyző esélyét, hiszen míg a jelöltek személyét az Amerikai Filmakadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS) szakkollégiumai nevezik meg (pl. a rendezők szakkollégiuma dönti el, hogy kit jelöl legjobb rendezőnek), a jelöltekre már az Akadémia több mint hatezer tagja adhat le egyéni szavazatot. Végül egyszerű többséggel dől el, ki kapja a szobrot.

De kik is a tagok? Kik a filmipari szavazók egyáltalán? Filmakadémiai tag csak az lehet, akit a szakkollégiumok vezetőiből alló legfőbb grémium, a Főtanács felvesz. A felvétel legfontosabb kritériumai: Oscar-jelölés, "kiemelkedő filmes tevékenység", 2 szakkollégista ajánlása. Az amerikai filmakadémiát 13+1 szakkollégium alkotja: színészi, művészeti igazgatói, rendezői, operatőri, vágói, zenei, produceri, PR, rövidfilmes és animációs, hang, írói, látvány és gyártásvezetői, illetve 2001-től kezdve a dokumentarista is.

Lejáratókampány az Egy csodálatos elme ellen?

Idén különösen heves stílus jellemezte a stúdiók kampányolását. A legutóbbi napokban például Ron Howard, a mostani Oscar egyik favoritja, a nyolc díjra esélyes Egy csodálatos elme rendezője szorult magyarázkodásra, miután több mérvadó lap is hiteltelenséggel vádolta meg filmjét, amiért átírta a valódi John Nash életrajzát. Howard lejáratókampányt sejt a támadások mögött, ám a legjobb film kategóriában esélyes filmek stúdiói mind visszautasították a vádakat.

Moulin Rouge a legjobb filmek között
A rendezőt nem jelölték
A legjobb film körüli kiélezett szituációt sokan a két évvel ezelőtti történtekhez hasonlítják: 2000-ben szintén kitartó ellenkampány előzte meg a Hurrikán bukását, amely egy fekete ökölvívó megtörtént eseményeken alapuló drámáját mutatja be - sokak szerint a történtekkel sokszor szöges ellentétben.

Szintén kiélezett verseny és győzködés folyik a legjobb férfi színész kategória körül - egészen pontosan Denzel Washington és Russel Crowe között. Crowe-t a Howard-filmben eljátszott Nobel-díjas skizofrén zseni szerepéért, Washingtont a 'Kiképzés' főszerepéért jelölték. Julia Roberts és Mel Gibson nemrég nyíltan Washingtont nevezték meg kedvencüknek, ez több ingadozó filmakadémiai tagot meggyőzhetett.

A legnagyobb figyelem természetesen idén is a "díjhalmozó" filmeket kíséri. A Gyűrűk Ura 13, Moulin Rouge és az Egy csodálatos elme 8-8 kategóriában esélyes az arany szoborra, ám egyikük sem tarolt egyértelműen az Oscart-megelőző szakmai és kritikusi díjak között. A március 24-i, Whoopi Goldberg vezette díjkiosztó ceremóniát így egészséges izgalommal követhetjük végig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?