Menetelés az Oscar felé

2003.03.03. 11:36
A Chicago kaphatja az Oscart, már ha egyáltalán megtartják a díjkiosztót.
A Chicago című musical vezet az Oscar-díjért folyó ádáz küzdelemben, miután szombat este a fim rendezője Rob Marshall vehette át az Amerikai Rendezők Szövetsége (DGA) által évente odaítélt, legjobb nagyjátékfilm-rendezőnek járó elismerést, és ezzel magamögé utasította két veterán ellenfelét, Martin Scorsese-t, és Roman Polanksit.

Dalolva nyer a Chicago

Háttérben Rob Marshall, előtérben a díj
A 42 éves Rob Marshall, akinek első nagyjátékfilmje a Chicago, a díjkiosztó ünnepélyen annyira meglepődött a zsűri döntésén, hogy váratlannak és nyomasztónak nevezte az elismerést. A rendező, aki a Chicago előtt tévéfilmeket rendezett és a Broadway egyik elismert koreográfusa volt ezután tréfásan megjegyezte, a díj lehetővé teszi, számára hogy végre nagyobb lakásba költözhessen.

Az Amerikai Rendezők Szövetségének díja mintegy előre jelzi az Oscar eredményét, hiszen a két elismerést az utóbbi ötvenöt évben eddig mindössze öt alkalommal ítélték különböző alkotásnak. Marshall esélyeit ráadásul tovább növeli, hogy egy nappal a rendezők érdekképviseletének díja után filmje megkapta az Amerikai Producerek Szövetségének elismerését is.

Háború miatt bizonytalan ideig szünetel?

A tizenhárom Oscarra jelölt Chicago lehet tehát a március 23-ai gála nagy nyertese, feltéve, ha nem halasztják el az eseményt. Az iraki konfliktus ugyanis veszélyezteti a díjkiosztót, hiszen, - ahogy az Amerikai filmakadémia szóvivője elmondta- ha egy esetleges háborúban amerikai katonák halnának meg, Hollywood sem ünnepelhetné magát.

Eddig mindössze három alkalommal halasztották el az Oscar-gálát: 1938-ban árvíz akadályozta meg az ünneplést, 1968-ban Martin Luther King meggyilkolása miatt tartották meg más időpontban a díjkiosztót, míg 1981-ben a Ronald Reagen elleni merényletre tekintettel döntöttek a halasztás mellett a szervezők.