Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Oscart kap a Rózsaszín Párduc-filmek rendezője

2003.12.12. 10:46
A február 29-i Oscar-gála életműdíját Blake Edwards, a Rózsaszín párduc-sorozat és az Álom luxuskivitelben című film rendezője veheti át. A neves amerikai filmes eddig egy egyszeri Oscar-jelölést tudhat magáénak.
"Edwards pályafutása több mint ötven éve alatt rendkívüli sikereket ért el mind rendezőként, mind íróként, mind elsősorban saját alkotásai producereként, és ezzel a kiemelkedő filmkészítők szűk csoportjába tartozik" - indokolta az Amerikai Filmakadémia döntését Frank Pierson elnök. A 81 éves rendező a 76. Oscar-díjkiosztó gálán veheti át az első Oscarját.

#alt#
Blake Edwards és felesége, Julie Andrews
Edwards hosszú pályafutása során egy Oscar-jelölést kapott: 1983-ban a felesége, Julie Andrews főszereplésével készült Victor/Victoria forgatókönyvéért. Az Oscar-életműdíjat tavaly Peter O'Toole kapta, aki eleinte nem akarta átvenni az elismerést, mondván, hogy hét jelölése után előbb igazi Oscart-szeretne nyerni.

Fehérnemű hadművelet

Edwards az oklahomai Tulsában született a hőskorszak egyik jeles rendezője, J. Gordon Edwards unokájaként. A 40-es évek elején filmszínészként kezdte pályáját, majd a rádió számára írt hangjátékokat. Innen a Columbiához került, ahol Richard Quine rendező mellett dolgozott forgatókönyvíróként. Bár 1955-ös rendezői debütálásában még érzékelhető Quine stílusának hatása, később egykori mentora válik leghűbb követőjévé. A Universallal kötött szerződés eredményeképpen az első kasszasiker sem várat sokáig magára: Edwards a Cary Grant főszereplésével jegyzett Fehérnemű hadművelettel az élvonalbeli rendezők közé küzdötte magát.

Rózsaszín párduc

1958-ban egy mára kultikussá vált krimisorozattal jelentkezik (Peter Gunn), melynek sikeréhez a film noirt idéző kameramunka mellett Henry Mancini jazzes beütésű filmzenéje is hozzájárult. Edwards a némileg rendhagyó Álom luxuskivitelben, valamint a Bor és rózsák után a Verseny a javából című mozival adózik példaképei, Stan és Pan emlékének. A slapstickkomédiához való vonzódása mégis a Rózsaszín Párduc-sorozatban bizonyult a legsikerültebbnek: az ügyefogyott Clouseau felügyelő szerepében Peter Sellerst küldte harcba a rafinált fehérgalléros bűnözők ellen.

Leszállóág

A 60-as évek végére vígjátékainak sikere ellenére Edwards pályája leszállóágba kerül, nem kis részben az 1969-es, a stúdió által "agyonvágott" Darling Lili című musical sikertelenségének köszönhetően. Bár a rendező csaknem tíz évvel később a Bo Dereknek világhírt hozó Bombanővel ismét aratott, a 80-as évektől néhány alkalmi sikertől (Nem látni és megszeretni, Farkangyal) eltekintve filmjeinek népszerűsége már nem érte el az egykori szintet. Nem segített ezen a Rózsaszín Párduc-téma újbóli feldolgozása (A Rózsaszín Párduc fia, 1993), amely a főszereplő, Sellers halálával jellegét vesztette.

Cinematrix