Scorsese, Whitaker és Helen Mirren kapta az aranyszobrot

2007.02.26. 06:32
Martin Scorsese diadalát hozta hétfőre virradóra a Oscar-díj 79. gálaestje a hollywoodi Kodak színházban. A legjobb férfi főszereplő Forest Whitaker lett, Helen Mirren II. Erzsébet megformálásáért a legjobb női főszerep Oscar-díját kapta. Tóth Géza Maestrója viszont mindjárt az Oscar-gála elején hoppon maradt, és a Merlin színházban összegyűlt rajongók sírtak helyszíni riporterünk jelentése szerint.

Az Ellen Degeneres amerikai színésznő által vezetett több mint négyórás gálán a legnagyobb ovációt Martin Scorsese kapta, aki 1956 óta rendez, öt jelölésen esett túl, és csak most kapta meg élete első Oscarját, egyszerre kettőt is: a legjobb rendezés díját és a legjobb film díját A tégláért. "Biztos az én nevem van rajta? - kérdezte, amikor szóhoz jutott Francis Ford Coppola, George Lucas és Steven Spielberg hármastól, akik felkonferálták. "Köszönöm, köszönöm!" - kiabálta az állva tapsoló tömegnek, hogy végre belekezdhessen régóta várt beszédébe. (Oscart kapott még ezért a filmért Thelma Schoonmaker vágó és William Monaham forgatókönyvíró is.)


Scorsese a díjjal, körülötte Coppola, Spielberg és George Lucas
Kattintson!

Az Idi Amin Dada egykori ugandai diktátort megszemélyesítő Forest Whitaker lett a legjobb férfi főszerepő. Ő volt az egyedüli az est folyamán, akinek a hosszú köszönőbeszédét, amiben az afrikai őseinek is hálát mondott, nem keverték le. "Több mint ötven éve, hogy II. Erzsébet megőrizte tartását és a frizuráját. Neki köszönöm a díjat" - mondta az arany estélyiben megjelent Helen Mirren, aki II. Erzsébet megformálásáért (A királynő c. filmben) kapta meg a várakozásnak megfelelően a legjobb női főszerep Oscar-díját.

A legjobb férfi mellékszereplő, a 71 éves Alan Arkin, A család kicsi kincsében heroinista nagypapát alakító színész sikere láthatóan Eddie Murphyt érte a legnagyobb csalódásként a jelöltek közül, mert ő tapsolt a legvehemensebben. A legjobb női mellékszereplőként Jennifer Hudsont a Dreamgirlsben nyújtott alakításáért jutalmazták. "Nagymamámnak köszönöm, aki ezt nem érhette meg. Ugyanilyen tehetséges volt mint én, csak nem kapott bizonyítási lehetőséget" - mondta meghatódva a musicalszínésznő.

Florian Henckel von Donnersmarck, német filmrendező A mások élete című alkotása nyerte a legjobb külföldifilm Oscar-díját, holott A faun labirintusát tartották a befutónak. Florian Henckel von Donnersmarck, elsőfilmes rendező Arnold Schwarzeneggernek mondott köszönetet a díj átvételekor: "Megtanított arra, hogy töröljem a szótáramból azt a kifejezést, hogy nem megy".


Jack Nicholson és Diane Keaton a legjobb film díját adják át
Kattintson!

A legjobb dokumentumfilmért járó Oscart az Al Gore, egykori alelnök klímaváltozás elleni kampányáról szóló Kellemetlen igazság című filmje kapta, amit a "csodálatos depressziós filmek" egyikeként harangozott be Jerry Seinfeld komikus. Al Gore kerülte a depressziós formáját, még azt is eljátszotta, hogy bejelenti, indul az elnökválasztáson, de lekeverik a hangját. Ebben a filmben hangzik el a legjobb filmdalként kitüntetett I Need To Wake Up, Melissa Etheridge szerzeménye, ami három dreamgirlsös számot is lenyomott. A zeneszerzőnő egyébként feleségének köszönte meg a díjat.

A legjobb eredeti forgatókönyvnek A család kicsi kincsét találta a Los Angeles-i Filmakadémia, a díjat Pókember (Tobey Maguire) és Pókemberné (Kirstin Dunst) adták át az elsőkönyves írónak, Michael Arndtnak. A legjobb filmzene díjazottja Gustavo Santaollala lett a Bábelért. (Nem véltelenül Penelope Cruzt választották a konferálásra: gyönyörűen mondta ki a győztes nevét.)

"Első filmem, amiért megjegyeztek - vonult be Sergio Leone-spagettiwestern zenére Clint Eastwood, hogy Ennio Morricone zeneszerző Életmű-díját felkonferálja. - Több, mint 400 film zenéjét szerezte, ötször jelölték Oscarra, de egyszer sem kapta meg." Majd le is fordította a zeneszerző olaszul elhangzott beszédét: "Ennio Morricone megköszönte mindenkinek, akik tehetségük ellenére soha nem kapták meg ezt a díjat."


Ennio Morricone és Clint Eastwood
Kattintson!

Aranyszoborral tüntették ki az egész estét betöltő animációs filmek között a Táncoló talpakat. A legjobb rövid animációs film kategóriában, amiben M. Tóth Géza Maestro című alkotása is jelölt volt, a kanadai Torill Kove nyert a The Danish Poettel (A dán költő). "Mindenki sír" - jelentette közben a Merlin színházból, a kollektíven ünneplő magyar közönségről riporterünk, mikor a gála két legfiatalabbja, Will Smith fia és Abigail Breslin átadták a kanadai rajzfilmesnek a díjat. "A nyertes film klasszikus technikával készült, míg a Maestro is 3d-s, és már egy ideje 3d-sek nyernek, így várható volt, hogy ez megfordul" - talált hamar magyarázatot az Indexnek Kiss Attila, a filmet forgalmazó Szimpla egyik vezetője.

Nem sikerült újabb szobrot begyűjtenie a másik magyar jelöltnek, a Harmadik típusú találkozásokért már díjazott Zsigmond Vilmosnak sem: őt Guillermo Navarro, A faun labirintusa operatőre előzte meg.

Los Angelesben a gála után az 1500 meghívott számára Kalifornia kormányzójánál, Arnold Schwarzeneggernél rendezett parti kezdődött.

Nyertesek
A legjobb film A tégla Producer: Graham King
A legjobb rendező Martin Scorsese A tégla
A legjobb színész Forest Whitaker Az utolsó skót király
A legjobb színésznő Helen Mirren A királynő
A legjobb férfi mellékszereplő Alan Arkin A család kicsi kincse
A legjobb női mellékszereplő Jennifer Hudson Dreamgirls
A legjobb külföldi film A mások élete Rendező: Florian Henckel von Donnersmarck
A legjobb animációs film Táncoló talpak Rendező: George Miller
A legjobb operatőr Guillermo Navarro A faun labirintusa
A legjobb adaptált forgatókönyv A tégla William Monahan
A legjobb eredeti forgatókönyv A család kicsi kincse Michael Arndt
A legjobb jelmeztervező Minena Canonero Marie Antoinette
A legjobb smink A faun labirintusa David Martín, Montse Ribé
A legjobb dokumentumfilm Kellemetlen igazság Rendező: Davis Guggenheim
A legjobb rövid dokumentumfilm The Blood of Yingzhou District Rendező: Ruby Yang, Thomas Lennon
A legjobb rövid animációs film The Danish Poet Rendező: Torill Kove
A legjobb rövidfilm West Bank Story Rendező: Ari Sandel
A legjobb hangvágás Levelek Ivo Dzsimáról Alan Robert Murray, Bob Asman
A legjobb eredeti filmzene Babel Gustavo Santaolalla
A legjobb eredeti filmdal I Need to Wake Up Kellemetlen igazság
A legjobb hangkeverés Dreamgirls Michael Minkler, Bob Beemer, Willie D. Burton
A legjobb vizuális effektus A Karib-tenger kalózai - A holtak kincse John Knoll, Hal T. Jickel, Charles Gibson, Allen Hall
A legjobb vágás A tégla Thelma Schoonmaker
Tiszteletbeli életmű Oscar-díj Ennio Morricone
Jean Hersholt-díj Sherry Lansing