Árpád
-2 °C
4 °C

Scorsese, Whitaker és Helen Mirren kapta az aranyszobrot

2007.02.26. 06:32
Martin Scorsese diadalát hozta hétfőre virradóra a Oscar-díj 79. gálaestje a hollywoodi Kodak színházban. A legjobb férfi főszereplő Forest Whitaker lett, Helen Mirren II. Erzsébet megformálásáért a legjobb női főszerep Oscar-díját kapta. Tóth Géza Maestrója viszont mindjárt az Oscar-gála elején hoppon maradt, és a Merlin színházban összegyűlt rajongók sírtak helyszíni riporterünk jelentése szerint.

Az Ellen Degeneres amerikai színésznő által vezetett több mint négyórás gálán a legnagyobb ovációt Martin Scorsese kapta, aki 1956 óta rendez, öt jelölésen esett túl, és csak most kapta meg élete első Oscarját, egyszerre kettőt is: a legjobb rendezés díját és a legjobb film díját A tégláért. "Biztos az én nevem van rajta? - kérdezte, amikor szóhoz jutott Francis Ford Coppola, George Lucas és Steven Spielberg hármastól, akik felkonferálták. "Köszönöm, köszönöm!" - kiabálta az állva tapsoló tömegnek, hogy végre belekezdhessen régóta várt beszédébe. (Oscart kapott még ezért a filmért Thelma Schoonmaker vágó és William Monaham forgatókönyvíró is.)


Scorsese a díjjal, körülötte Coppola, Spielberg és George Lucas
Kattintson!

Az Idi Amin Dada egykori ugandai diktátort megszemélyesítő Forest Whitaker lett a legjobb férfi főszerepő. Ő volt az egyedüli az est folyamán, akinek a hosszú köszönőbeszédét, amiben az afrikai őseinek is hálát mondott, nem keverték le. "Több mint ötven éve, hogy II. Erzsébet megőrizte tartását és a frizuráját. Neki köszönöm a díjat" - mondta az arany estélyiben megjelent Helen Mirren, aki II. Erzsébet megformálásáért (A királynő c. filmben) kapta meg a várakozásnak megfelelően a legjobb női főszerep Oscar-díját.

A legjobb férfi mellékszereplő, a 71 éves Alan Arkin, A család kicsi kincsében heroinista nagypapát alakító színész sikere láthatóan Eddie Murphyt érte a legnagyobb csalódásként a jelöltek közül, mert ő tapsolt a legvehemensebben. A legjobb női mellékszereplőként Jennifer Hudsont a Dreamgirlsben nyújtott alakításáért jutalmazták. "Nagymamámnak köszönöm, aki ezt nem érhette meg. Ugyanilyen tehetséges volt mint én, csak nem kapott bizonyítási lehetőséget" - mondta meghatódva a musicalszínésznő.

Florian Henckel von Donnersmarck, német filmrendező A mások élete című alkotása nyerte a legjobb külföldifilm Oscar-díját, holott A faun labirintusát tartották a befutónak. Florian Henckel von Donnersmarck, elsőfilmes rendező Arnold Schwarzeneggernek mondott köszönetet a díj átvételekor: "Megtanított arra, hogy töröljem a szótáramból azt a kifejezést, hogy nem megy".


Jack Nicholson és Diane Keaton a legjobb film díját adják át
Kattintson!

A legjobb dokumentumfilmért járó Oscart az Al Gore, egykori alelnök klímaváltozás elleni kampányáról szóló Kellemetlen igazság című filmje kapta, amit a "csodálatos depressziós filmek" egyikeként harangozott be Jerry Seinfeld komikus. Al Gore kerülte a depressziós formáját, még azt is eljátszotta, hogy bejelenti, indul az elnökválasztáson, de lekeverik a hangját. Ebben a filmben hangzik el a legjobb filmdalként kitüntetett I Need To Wake Up, Melissa Etheridge szerzeménye, ami három dreamgirlsös számot is lenyomott. A zeneszerzőnő egyébként feleségének köszönte meg a díjat.

A legjobb eredeti forgatókönyvnek A család kicsi kincsét találta a Los Angeles-i Filmakadémia, a díjat Pókember (Tobey Maguire) és Pókemberné (Kirstin Dunst) adták át az elsőkönyves írónak, Michael Arndtnak. A legjobb filmzene díjazottja Gustavo Santaollala lett a Bábelért. (Nem véltelenül Penelope Cruzt választották a konferálásra: gyönyörűen mondta ki a győztes nevét.)

"Első filmem, amiért megjegyeztek - vonult be Sergio Leone-spagettiwestern zenére Clint Eastwood, hogy Ennio Morricone zeneszerző Életmű-díját felkonferálja. - Több, mint 400 film zenéjét szerezte, ötször jelölték Oscarra, de egyszer sem kapta meg." Majd le is fordította a zeneszerző olaszul elhangzott beszédét: "Ennio Morricone megköszönte mindenkinek, akik tehetségük ellenére soha nem kapták meg ezt a díjat."


Ennio Morricone és Clint Eastwood
Kattintson!

Aranyszoborral tüntették ki az egész estét betöltő animációs filmek között a Táncoló talpakat. A legjobb rövid animációs film kategóriában, amiben M. Tóth Géza Maestro című alkotása is jelölt volt, a kanadai Torill Kove nyert a The Danish Poettel (A dán költő). "Mindenki sír" - jelentette közben a Merlin színházból, a kollektíven ünneplő magyar közönségről riporterünk, mikor a gála két legfiatalabbja, Will Smith fia és Abigail Breslin átadták a kanadai rajzfilmesnek a díjat. "A nyertes film klasszikus technikával készült, míg a Maestro is 3d-s, és már egy ideje 3d-sek nyernek, így várható volt, hogy ez megfordul" - talált hamar magyarázatot az Indexnek Kiss Attila, a filmet forgalmazó Szimpla egyik vezetője.

Nem sikerült újabb szobrot begyűjtenie a másik magyar jelöltnek, a Harmadik típusú találkozásokért már díjazott Zsigmond Vilmosnak sem: őt Guillermo Navarro, A faun labirintusa operatőre előzte meg.

Los Angelesben a gála után az 1500 meghívott számára Kalifornia kormányzójánál, Arnold Schwarzeneggernél rendezett parti kezdődött.

Nyertesek
A legjobb film A tégla Producer: Graham King
A legjobb rendező Martin Scorsese A tégla
A legjobb színész Forest Whitaker Az utolsó skót király
A legjobb színésznő Helen Mirren A királynő
A legjobb férfi mellékszereplő Alan Arkin A család kicsi kincse
A legjobb női mellékszereplő Jennifer Hudson Dreamgirls
A legjobb külföldi film A mások élete Rendező: Florian Henckel von Donnersmarck
A legjobb animációs film Táncoló talpak Rendező: George Miller
A legjobb operatőr Guillermo Navarro A faun labirintusa
A legjobb adaptált forgatókönyv A tégla William Monahan
A legjobb eredeti forgatókönyv A család kicsi kincse Michael Arndt
A legjobb jelmeztervező Minena Canonero Marie Antoinette
A legjobb smink A faun labirintusa David Martín, Montse Ribé
A legjobb dokumentumfilm Kellemetlen igazság Rendező: Davis Guggenheim
A legjobb rövid dokumentumfilm The Blood of Yingzhou District Rendező: Ruby Yang, Thomas Lennon
A legjobb rövid animációs film The Danish Poet Rendező: Torill Kove
A legjobb rövidfilm West Bank Story Rendező: Ari Sandel
A legjobb hangvágás Levelek Ivo Dzsimáról Alan Robert Murray, Bob Asman
A legjobb eredeti filmzene Babel Gustavo Santaolalla
A legjobb eredeti filmdal I Need to Wake Up Kellemetlen igazság
A legjobb hangkeverés Dreamgirls Michael Minkler, Bob Beemer, Willie D. Burton
A legjobb vizuális effektus A Karib-tenger kalózai - A holtak kincse John Knoll, Hal T. Jickel, Charles Gibson, Allen Hall
A legjobb vágás A tégla Thelma Schoonmaker
Tiszteletbeli életmű Oscar-díj Ennio Morricone
Jean Hersholt-díj Sherry Lansing

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?