Oscar: Tippek és találgatások

2004.02.29. 19:41
Peter Jackson vagy Francis Ford Coppola lánya, Johnny Depp vagy Sean Penn, a Gyűrűk Ura vagy az Elveszett jelentés producerei. Még a hollywoodi bennfentesek is csak találgatják, hogy végül kik emelhetik majd a magasba Oscart.
Pár órával a 76. Oscar-gála előtt még mindig csak találgatni lehet, hogy a jelöltek közül végül is kik szoríthatják majd magukhoz a körülbelül 34 centi magas, 3,8 kilogramm súlyú, 24 karátos arany borítású bronzszobrocskákat, hiszen a szavazást lebonyolító cég a lehető legnagyobb titokban, egy meg nem nevezett hotelszobában összesíti az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) 5083 választó tagjának szavazatait.

Többesélyes

A tekintélyes filmes szaklapok és a magukra valamit is adó hollywoodi szakértők azonban már mind megtették tétjeiket, mindenki tudni véli a nyertesek nevét. A legjobb film kategóriájában a legtöbben a tizenegy Oscarra jelölt Gyűrűk Ura - A király visszatér győzelmére számítanak, bár sokan azért megjegyzik, hogy fantasy még sosem nyert a díj történetében.

A legjobb rendezőnek járó Oscart az amerikai filmkritikusok szerint Peter Jackson rakhatja majd a vitrinjébe a Gyűrűk Ura befejező epizódjáért, bár sokan megjegyzik, hogy a rendező a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia elismerését sem kapta meg, pedig filmje a Király visszatér tarolt Londonban. Sokan éppen ezért arra számítanak, hogy Francis Ford Coppola lányának, Sofia Coppolának ítéli az Oscart az Akadémia az Elveszett jelentés című keserédes vígjáték rendezéséért.

A színész kategóriákban azonban már közel sincs ilyen nagy egyetértés a szakértők között, hiszen míg sokan a Titokzatos folyóban családcentrikus gengsztert játszó Sean Pennt tartják a legesélyesebbnek, addig egyes kritikusok arra tippelnek, hogy Johnny Depp kapja majd az aranyszobrocskát a Kari-tenger kalózaiban nyújtott alakításért. Depp esélyeit növeli, hogy nemrégiben elnyerte az amerikai színészszakszervezet szakmai díját is. A legjobb férfi mellékszereplő díját a szakértők szerint minden bizonnyal Tim Robbins viheti haza a Clint Eastwood rendezte Titokzatos folyóban nyújtott teljesítményéért.

A legjobb női főszereplő kategóriában szinte minden szakértő Charlize Theront tartja favoritnak, aki a Szörnyeteg című filmben egy sorozatgyilkos prostituáltat alakit nagy átéléssel, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar elnyerésére a kritikusok szerint Renée Zellwegernek van a legnagyobb esélye.

Önök kérték

Az Index olvasói valószínűleg mind hollywoodi bennfentesek, hiszen biztos kézzel klikkeltek a legesélyesebbekre. Az Adjon Oscart! szavazás eredményei szerint Önök a Gyűrűk Urának ítélnék az aranyszobrocskát, sőt a legjobb rendezőnek is a Peter Jacksont tartják hiszen az alkotás 1385 szavazattal messze a legnépszerűbb volt a legjobb film kategóriájában, míg a pocakos, szakállas Jackson 1525 vokssal fölényesen verte a rendezők mezőnyét.

Az Index olvasói szerint egy igazságos világban mindenképpen Johnny Depp kapná a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart, míg a legjobb női főszereplőnek annak ellenére Charlize Theront tartják, hogy a Monster című filmet még be sem mutatták Magyarországon.