Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Hukkle 53 riválissal verseng az Oscarért

2002.12.03. 15:10
Rekordmennyiségű filmet válogatott be az amerikai filmakadémia az idei legjobb külföldi produkciók közé. Pálfi 'Hukkle'-jével 53 film versenyez - köztük az olasz Roberto Benigni, a kategória korábbi díjazottjának új filmje, és egy afgán rendezőé, akit New York-ban lefejeztek.
Rekordmennyiségű filmet neveztek az amerikai filmakadémia 75. díjkiosztójának nem angol nyelvű kategóriájába: idén összesen 54 külföldi produkció verseng az aranyszobrocskáért.

A beérkezett külföldi filmek
Míg azonban a 'nagyok' versenyében a Hollywood-i filmstúdiók súlyos dollármilliókkal kampányolnak jelöltjük minél több kategóriában történő feltétlen támogatásáért, addig a külföldi filmek, pontosabban a nem angol nyelvű produkciók kategóriájában sokan puszta elismerésükért küzdenek. A politikai felhangoktól sem mentes lobbizásnak is köszönhető, hogy csak most - az eredetileg tervezetnél pár nappal később - hozták nyilvánosságra a 2002-es külföldi jelöltek listáját.

A Cannes-i palesztin díjazott nem indulhat

A tavalyi jelentkezőkön túl idén az utolsó pillanatban kvalifikálták Afganisztánt, Bangladest és Csádot, a "FireDancer" így lett az első afganisztáni jelölt az Oscar-díjak történetében. A New York-i afgán közösséget bemutató produkció rendezőjét, Jawed Wasselt tavaly ősszel brutális módon meggyilkolták. (Fejét és más testrészeit a film producerének New York-i lakásában, a fridzsiderben találta meg a rendőrség. A producer ügyvédje szerint ügyfele skizofrén, és azért támadt Wasselre, mert az az Egyesült Államokat hibáztatta a szeptember 11-i terrortámadásokért.)

Az akadémia megtagadta ugyanakkor az "Isteni beavatkozás" című Cannes-ban díjazott palesztin film jelölését, mert nem ismerik el Palesztínát, mint nemzetet. Több filmet nyelvi okok miatt utasított vissza a jelölőbizottság. "A Harcos" című brit gyártású, hindi nyelvű mitikus kalandfilm az akadémia szerint inkább brit, mint hindi, a Hong Kong-i "Érintés" című akciófilmben - melynek főszereplője Jackie Chan korábbi partnere, Michelle Yeoh - pedig túl keveset beszélnek mandarinul.

A Hukkle bejárta a világot

Jelenet a Hukkle-ből
A magyar Oscar díj-bizottság tagjai (Hollósi Zsuzsa producer, Jankura Péter operatőr, Létay Vera újságíró, Szabó Gábor operatőr és Szász János rendező) már októberben megnevezték Pálfi György bemutatkozó filmjét, a Hukkle-t, mint Magyarország jelöltjét. A Hukkle az idei filmszemlén a legjobb első film díját és - Mundruczó "Szép napok" című filmjével megosztva - a külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját nyerte el. Pálfi filmje azóta bejárta a világ összes jelentősebb fesztiválját, legutóbb a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon jutalmazták a zsűri különdíjával.

A külföldi filmeket felügyelő bizottság szerdán kezdi vetíteni a végleges listára felkerült 54 produkciót, melyek között szerepel Roberto Benigni, a kategória '99-es díjazottjának új filmje, a "Pinocchio" is. Az filmakadémiai szavazásra jogosult, azaz aranyszoborra esélyes 5 jelöltet február 11-én nevezik meg, az Oscar-díjakat pedig jövő március 23-án adják át.