11 Oscarra jelölték a Király visszatért

2004.01.27. 15:59
Hiába volt hatalmas siker a Tolkien-trilógia első két része, a Gyűrűk Ura a harmadik nekifutásra futhat be igazán Hollywoodban. Hiába volt azonban összehasonlíthatatlanul nagyobb üzleti siker, mint a Kapitány és katona, Peter Weir tengerészes mozija egy híján ugyanannyi kategóriában esélyes a kis szoborra.
A legjobb film díja mellett a Király visszatér versenyben van többek között a legjobb filmzene és filmdal, a legjobb vizuális effektus, vágás és adaptált forgatókönyv kategóriájában, nem beszélve Peter Jacksonról, aki a legjobb rendező lehet. Érdekes, hogy a hobbitos-világmegmentős mozi egyetlen színészét sem jelölték a díjra.

Újra csattog az orrvitorla

Meglepetést okozott, hogy közel ugyanennyi jelölést kapott a Russel Crowe-t tengerészöltönyben futtató Kapitány és katona, pedig a Hideghegyet (Cold Mountain) esélyesebbnek tartották előzetesen. Peter "Holtköltőktársasága" Weir akár meg is nyerheti a legjobb rendező szobrát, a film pedig részese a legjobbak versenyének. A legjobb film-Oscarért verseng még a Sofia Coppola-féle Lost in Translation, Clint Eastwood Titokzatos folyója, illetve a lóversenyen játszódó a Seabiscuit.

A rendezők jelöltjei között van Jackson és Weir mellett Clint Eatwood és egy meglepetésember, a brazil Fernando Meirelles a City of God direktora. És Coppola, aki megdöbbentő módon mindössze a harmadik nő, akit az Oscar-díj alapítása óta ebben a kategóriában jelöltek. Két elődje Lina Wertmuller az 1976-ban készült Seven Beauties-zal és az új-zélandi Jane Campion a Zongoristával, 1993-ból. Egyikük sem nyert, így Francis Ford Coppola lánya lehet a történelem első Oscar-díjas rendezőnője, bár a bennfentesek szerint erre parányi az esély.

Depp, Baldwin, Aghdashloo

A legjobb férfi színész aranyozott szobráért Johnny Depp (A Karib-tenger kalózai), Ben Kingsley (House of Sand and Fog), Jude Law (Hideghegy), Bill Murray (Lost in Translation) és Sean Penn (Titokzatos folyó) közül választanak majd február 29-én Los Angelesben.

A nők hasonló kategóriájának jelöltjei: Charlize Theron (Monster), Naomi Watts (21 Grams), Samantha Morton (In America), Diane Keaton (Something's Gotta Give) és Keisha Castle-Hughes (Whale Rider).

A férfi mellékszereplők öt kiválasztottja Alec Baldwin (The Cooler), Benicio Del Toro (21 Grams), Djimon Hounsou (In America), Tim Robbins (Titokzatos folyó) és Ken Watanabe (Az utolsó szamuráj).

A női mellékszereplők mezőnyében találtható Renee Zellweger (Hideghegy), Holly Hunter (Thirteen), Marcia Gay Harden (Titokzatos folyó), Patricia Clarkson (Pieces of April) és Shohreh Aghdashloo (House of Sand and Fog).