Meghalt egy pap a Passión

2004.03.23. 13:15
A második ember hal meg Mel Gibson felkavaró Jézus-filmjén. Az ok mindkét esetben szívinfarktus volt, pedig a lelkész nyugodtan nézte a keresztre feszítést.
Meghalt egy brazil pap Mel Gibson egyesek szerint felkavaróan hiteles, mások szerint felkavaróan véres Jézus-filmjén, a Passión. Jose Geraldo Soares, a 43 éves presbitariánus pásztor az egész mozit kibérelte, hogy gyülekezete, felesége és két gyermeke társaságában nézhesse meg a Jézus utolsó tizenkét óráját feldolgozó, naturalisztikus alkotást.

Mindenkinek megvan a keresztje A lelkipásztor felesége a történet felénél vette észre, hogy férje nincs magánál, a közönség egyik orvos tagja pedig nem sokkal később megállapította, hogy a férfi szívinfarktusban elhunyt. A teremben tartózkodó barátok tagadták, hogy a Passió erőszakos jelenetei, a részletesen bemutatott korbácsolás és a keresztre feszítés zaklathatták fel a papot.

"Egészen nyugodtan nézte a filmet a felesége mellett" - nyilatkozta a BBC-nek egy családi barát, Amauri Costa. Soares nejének csak az volt gyanús, hogy férje nem válaszol, mikor a film alatt rákérdezett a történet egy részletére.

A második

Soares egyébként a második mozinéző, aki elhunyt a Passió megtekintése közben. Peggy Law Scott, ötvenéves kansasi nő a múlt hónapban a keresztre feszítés jelenete alatt távozott az élők sorából. Az orvosok nála is szívinfarktust állapítottak meg.

A Passiót, amelyet péntek óta játszanak Brazíliában, mint a világon mindenütt, a dél-amerikai országban is kritizálták állítólagos antiszemita jellege és túlzott erőszakossága miatt. A brazil katolikus egyházfők azonban, mint a világon mindenütt, kiálltak a film értékei mellett.

Az Index arról nem talált információkat, hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő halálesetek egyéb filmeken.