Harry Potter és a hollywoodi milliárdok

2004.06.09. 16:05
Diadalmas pénzügyi siker, vagy rejtett bukás az ifjú varázslótanonc harmadik iskolai évét bemutató film? Mi köze Harry Potternek a mexikói szexuális szabadossághoz, Shakespeare-hez vagy éppen Agathta Christie-hez? Tudjon meg minden a sorozat harmadik, Harry Potter és az azkabani fogoly című részéről!
Május 23-án tartották a Harry Potter és az azkabani fogoly világpremierjét a New York-i Radio City Music Hall nagytermében. Az alkotók és a producerek ekkor talán még nem is sejtették, hogy a J. K. Rowling világhírű regényfolyamának harmadik könyvét feldolgozó film rövid időn belül a Harry Potter-széria eddigi legsikeresebb darabja lesz, és már az első hétvégén elnyeri minden idők legnézettebb harmadik része címet, maga mögé utasítva a Gyűrűk Ura Király-trilógia A király visszatér című záró epizódját.

Milliárdokat érő mágusok

A film ugyanis a június 4-ei hivatalos amerikai premier utáni hétvégén 92,7millió dollárt kaszált Észak-Amerikában, és további 114,1millió dollárt a világ más részein.

Tekintse meg képeineket!
Összehasonlításképpen a 2001-ben bemutatott első rész, a Harry Potter és a bölcsek köve akkor 90,3 millió dollárral indult, és azóta világszerte 1 milliárd dolláros bevételt hozott. A második rész, a Harry Potter és a titkok kamrája a premierhétvégén 88,4 millió dollárt, majd 880 millió dollár bevételt hozott a mozipénztáraknál világszerte. Harry Potter eddig összesen 2,7 milliárd dollár bevételt termelt a gyártó Warner Bros. filmstúdiónak, illetve tulajdonosának, a Time Warner Inc médiavállalatnak.

A filmstúdió mégsem lehet teljesen elégedett, hiszen ha a bevételi adatokat napi bontásban is megvizsgáljuk, kitűnik, hogy ugyan összbevétel tekintetében a harmadik epizód felülmúlja az eddigi részeket, de az előző epizódok több bevételt hoztak a premier utáni harmadik és negyedik napon, ráadásul míg az első két film a bemutató utáni napokban folyamatosan növelte árbevételét, addig a Harry Potter és az azkabani fogoly jegyeladási adatai már a második napon csökkenő tendenciát mutattak.

Sztárok a háttérben is

A Harry Potter és az azkabani fogoly című filmet 2003 februárjában kezdték forgatni az angliai Hertfordshire-ben található Leavesden stúdiókban és különböző külső helyszíneken, nagyrészt Skóciában. A rendezői széket ezúttal a Szörnyecskéket és a Mrs. Doubtfire-t is jegyző Chris Columbus helyett az Oscar-díjra jelölt Alfonso Cuarón foglalta el, aki olyan filmeket jegyez, mint például a könnyes-romantikus lányregény, a Kis hercegnő vagy éppen a Szép remények. A mexikói rendező az igazi elismerést mégsem érzelmes filmjeinek, hanem az Anyádat is! című alkotásnak köszönheti, amely a mexikói elit sivár szerelmeit mutatja be két kamasz fiú és egy rákos nő különös kapcsolatán keresztül, és amely naturális jelenetivel és szókimondó szövegkönyvével nem éppen gyerekeknek való.

A szereplőgárda is megújult ebben az epizódban, sok új színész csatlakozott a stábhoz, így például először szerepel a Harry Potter-sorozatban Gary Oldman, aki emlékezetes alakítást nyújtott többek közt a Hannibálban, a Leon, a profiban és a Drakulában. Oldman játssza az azkabani foglyot, vagyis Sirius Blacket. David Thewlis, akit például a Mezítelenülben és A nagy Lebowskiban is láthattunk, pedig a sötét varázslatok kivédésének új tanárát, Remus Lupin professzort személyesíti meg.

A Roxfort iskolaigazgatóját az első két epizódban Richar Harris alakította, az ír színész halála miatt azonban új embert kellett keresni erre a szerepre, így Albus Dumblerdore-t ezúttal az a Michael Gambon játsza, akit többekközt a Gosford Parkban és az Álmosvölgy legendájában láthattunk az utóbbi években. A film mellékszerepeiben is világsztárok tűnnek fel, így a jóslástan tanárát Emma Thompson alakítja, míg a filmben mindössze pár másodpercre feltűnő Julie Christie, akit a Hamletből vagy a Sárkonyszívből ismerhetünk, a Három Seprű fogadó pincérnőjének szerepében brillírozik.

Régi díszletekkel

(c)2004 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights (c) J.K.R.
A trükkökért, ahogy az eddigi részek esetében, ismét Roger Guyett felelt, aki korábban például a Ryan közlegény megmentésében is dolgozott. Az angol beteg, a Veszedelmes viszonyok és a Ghandi című filmekért háromszor is Oscar-díjat nyert látványtervező, Stuart Craig maradt a sorozat látványtervezője, így Roxfort, és a többi helyszín sem változott lényegesen.

A forgatási helyszínek is a régiek voltak. A Rolls Royce repülőgép-gyárból lett stúdióban, a Leavesdenben forgatták a belső jelenteket. Craig már bevált díszletei a helyükön maradtak a harmadik részre is, így például a Roxfort nagytermét, a Griffendél klubhelyiségét, a márványlépcsőt vagy éppen a Privet Drive 4-et, azaz a Dursley-rezidenciát sem kellett újra felépíteni. Új feladatot jelentett viszont a látványtervező számára a Szellemszállás, Lupin professzor tanterme, a jóslástan-tanterem, az óratorony és Roxmorts falu. A forgatás nagy része Skóciában folyt, de néhány felvétel erejéig a Shepperton Stúdiókba is ellátogatott a stáb, sőt egy-két londoni utcán is feltűnt a csapat, ahol nagy feltűnést keltetettek a filmben szereplő lila, háromszintes busszal.