Harry Potter és a hollywoodi milliárdok

2004.06.09. 16:05
Diadalmas pénzügyi siker, vagy rejtett bukás az ifjú varázslótanonc harmadik iskolai évét bemutató film? Mi köze Harry Potternek a mexikói szexuális szabadossághoz, Shakespeare-hez vagy éppen Agathta Christie-hez? Tudjon meg minden a sorozat harmadik, Harry Potter és az azkabani fogoly című részéről!
Feszültség és realitás

A premier utáni órákban megjelent amerikai kritikák szerint a Harry Potter és az azkabani fogoly az eddigi legjobb Harry Potter-film, sok kritikus kiemeli, hogy Alfonso Cuarón sikeresen csempészte a filmvászonra a könyv sötét hangulatát, és többen megemlítik, hogy a mexikói rendező utasításai alapján a film realistább lett, mint az eddigi epizódok, például ezúttal Harry, Harmione és a többiek nem talárban, hanem melegítőfelsőben küzdenek meg a veszélyekkel.

Klikk a képre!
A film körüli marketingkampány során gyakran hangsúlyozzák, hogy a Harry Potter és az azkabani fogoly nem csupán egy mesefilm, hanem egy sötét tónusú, félelmetes alkotás, ezért nem meglepő, hogy a Harryt játszó Dan is így kommentálta a filmet a premier után: "Dermesztően jó. elképesztő lett az eredmény. Nagyon, ijesztő, de tényleg briliáns mozi."

A forgatókönyvírók már a film elején éreztetni akarták a történetben megbúvó feszültséget, ezért a roxforti tanévnyitót egy kis dallal színesítették. Az alig fél percre felhangzó kórusmű szövegének refrénje egy híres Shakespeare-műből, a Macbethből származik, és a magyar műfordítás alapján így hangzik: "Balhüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg." Ez a két sor már több műalkotásban szerepelt, például Agatha Christie egyik krimijének címéül a mondat első felét választotta a második sor pedig Ray Bradbury egyik science-fiction regényének címlapjára került.

Követhetetlen?

A Harry Potter-rajongók azonban nem teljesen elégedettek, többen az alkotók szemére vetik, hogy körülbelül háromszáz oldalnyi történetet dobtak ki az eredeti könyvből, így például mindössze egyetlen rövid jelenetben esik szó a mágusok sportjáról a kvidicsről, és a könyvben hosszan leírt órák közül is csak kettőt ismerhetünk meg.

Ennél nagyobb baj azonban, hogy sokak szerint a történet vége nem is érthető azok számára, akik nem olvasták a könyvet, mivel a forgatókönyvírók több fontos mozzanatra csak egy-egy szóval utalnak. A rendező és a forgatókönyvíró szerint az eredeti regény terjedelme miatt nem kerülhetett be minden érdekes jelenet a filmbe is, és mivel a nézők többsége ismeri a cselekményt, inkább utalásokkal sűrítették tele a történetet, minthogy nagyon leegyszerűsítsék a sztorit.

Harry Potternek mennie kell?

Ezek a problémák azonban az elkövetkező részekben egyre nagyobb kihívást jelentenek majd az alkotóknak, hiszen a Harry Potter-sorozat negyedikmés ötödik része több száz oldallal hosszabb mint az előzőek. A negyedik részt rendező Mike Newell, akipéldául a Négy esküvő és egy temetést is jegyzi, azonban egyelőre nem árult el semmit a forgatókönyvről, pedig a Harry Potter és a Tűz serlegét már május közepén elkezdték forgatni.

(c)2004 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights (c) J.K.R.
A fő felvételek ezúttal mégsem Skóciában, hanem a devoni Exmoorban készülnek, mivel az eddigi részek állandó helyszíne Glencoe a sok csapadék mindig hátráltatta a munkát, így a hegyes vidékről és a glencoe-i Lost Valleyről csak egy második stáb készít majd felvételeket Peter McDonald, másodrendező irányításával.

Se a rendező, se a főszereplők nem utaznak Skóciába: mivel közelképeket itt nem vesznek fel róluk, dublőrök helyettesítik majd őket.

A szereposztás tekintetében egyébként csak annyi biztos, hogy az eddigi gyerekszereplők játszanak még a következő részben, azt azonban még nem döntötte el a filmstúdió, hogy az ötödik részre nem keresnek-e új színészeket, mivel Daniel Radcliffel, Emma Watson és Rupert Grint addigira kiöregszenek a szerepből.

"Nem kellene lecserélni őket. Nem hiszem, hogy Daniel hirtelen olyan iszonyú magasra nőne vagy esetleg egyik reggelre még egy szeme nőne. A legutolsó részben ugyan 17 évesnek kell lenniük, amikor is ők mind 19 évesek lesznek. Na, és? Kit zavar ez a tény? Így még különlegesebb a dolog. A lényeg, hogy jól és a legmegfelelőbben játszanak." - nyilatkozta a színészek védelmében a harmadik rész rendezője, Alfonso Cuarón, de a stúdió egyelőre még kivár a döntéssel.