Hollywood Prágába megy

2004.07.20. 11:29
Prága egyre felkapott hely lett mostanában filmes berkekben. A lakosok nem győzik majd kapkodni a fejüket, annyi hollywoodi filmes guru sertepertél majd arrafelé a közeljövőben. Bizonyára nem csak a remek és az amerikai pénztárcának olcsó sör az oka mindennek.
A Variety úgy tudja, hogy az újabb James Bond film executive producerei egyenesen ragaszkodnak hozzá, hogy ez a város legyen a forgatási helyszín és már tárgyalásokba is kezdtek a térség filmstúdióival és szolgáltató cégeivel. Ám a kérdés értelemszerűen csak akkor dőlhet el véglegesen, ha végre megszületik a forgatókönyv végső változata.

A Universal is tiszteletét teszi a cseh fővárosban, méghozzá szeptember és február között, ekkorra van ugyanis a Doom videójáték filmre adaptálása beütemezve. A 20th Century Fox nem engedi át a terepet teljes egészében a Universalnak, ugyanis októberben Brett Ratner (Vörös sárkány, Csúcsformában 1-2.) vezényletével és Sean Connery segítségével ők is partra szállnak, hogy Józsiás kánonját (Josiah's canon) filmre vigyék.

Prága Brian De Palma (Femme Fatale, A Mars-mentőakció, Mission:Impossible, Carlito útja) is erősen gondolkodóba esett, hogy az amúgy Los Angeles-ben játszódó, Hollywood egyik legrejtélyesebb gyilkosságának szálait felgöngyölítő Black Dahlia-t a sör fővárosában forgassa le. Amíg De Palma tanakodik, és a többiek startra készülődnek, addig Wayne Kramer rendező is már előjegyzett a helyszínre. Az alacsony költségvetésű, Paul Walker főszereplésével készülő New Jersey maffiafilm, a Running Scared jövő júniusban foglal Prágában átmeneti hont.

A helyszínt felderítő hollywoodi előörs már ott is van. Liev Schreiber direktori debütálását, az Everything Is Illuminated-et június közepén kezdte el forgatni a Barrandov Hostivar kulisszái között. Ebben a filmben Elijah Wood egy zsidó fiatalembert alakít, aki megszállottan szeretne annak az ukrán asszonynak a nyomára bukkanni, aki annak idején megmentette nagyapja életét. Roman Polanski (A zongorista, Keserű méz) is átvette a kulcsokat, az Oliver Twist július közepén költözött be a már emlegetett kulisszák közé.

Cinematrix