Erzsébet
1 °C
4 °C

Horror-feldolgozás nyomta le az új Hannibal-filmet

2002.10.22. 19:44
Egy horrorba hajló japán kultuszfilm, A Kör amerikai feldolgozása nyomta le a Vörös Sárkány-t a tengerentúli mozi toplisták éléről. Külön csavar a hírben, hogy a váratlan sikerként elkönyvelt thriller egyik főszereplője nem más, mint az eredeti Vörös Sárkány Hannibal professzora.
Ezen a héten két feldolgozás került fel a mozi toplisták dobogójára az Egyesült Államokban. Az új közkedvenc egy kultikus japán horrorfilmnek a feldolgozása; A Kör egy rejtélyes videóról szól, amit ha valaki megnéz, egy héten belül meghal. Az azonos című amerikai verziót a Spielberg nevével fémjelzett DreamWorks készítette el a Mullholland Drive-ból megismert Naomi Watts főszereplésével.

Az átlagos költségvetésű - 43 millió dollárból készült - új Kör-produkció hétvégi bemutatója nem várt sikerrel zárult: becslések szerint 15 milliót kaszált az első három napban, s ezzel átvette a toplista első helyét a három hete bemutatott Vörös Sárkány című thrillertől, melyben - A bárányok hallgatnak és a Hannibal előzményeként - Lecter professzor úr nyalakodik ismét.

Kevesen tudják, hogy Hannibal mostani visszatérése szintén egy újradolgozás eredménye, hiszen a Vörös Sárkány-hoz hasonlóan az 1986-ban bemutatott Manhunter (Embervadász) is Thomas Harris "Vörös Sárkány - Hannibal Lecter üldözése" című regényéből készült. A két változatnak nem csak az alapanyaga közös, de az alkotók névsora - élükön Dino De Laurentiis producer (Országúton, Conan a barbár 2., U-571) - is megegyezik.

Két lényeges szempontból mégis különböznek a filmek: egyrészt a Manhunter hatalmasat bukott, míg a Vörös Sárkány jelentős sikert könyvelhet el, másrészt az előbbiben a feledhető Brian Cox, az utóbbiban pedig a zseniális Anthony Hopkins alakítja a gourmand kannibált. A később akciófilmek gonosz főnökeként ismertté vált Brian Cox (Tisztítótűz, Utánunk a tűzözön, Láncreakció) a hétvége óta különös bizsergést érezhet, hiszen főszereplője a Hannibal-filmet lenyomó Kör-nek.

Azok akik filmtörténeti szövevények helyett mégis inkább borzongásara vágynak, október 25-től láthatják a mozikban a Vörös Sárkány-t. A Kör-t várhatóan jövő februárban mutatja be a UIP Dunafilm.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?